Fullt av äpplen i sörmländska trädgårdar

Det är många som har fallfrukt i sina trädgårdar. Ann-Charlotte Hintze är en av dem och hon har fullt av äpplen i trädgården.

Ann-Charlotte Hintze har fullt av äpplen i sin trädgård.

Ann-Charlotte Hintze har fullt av äpplen i sin trädgård.

Foto: Jessica Edeson

Gnesta2020-09-17 08:20

– Jag har två äppelträd som har givit många äpplen men jag hinner inte plocka alla, säger hon. 

Under de två senaste åren har äpplena varit många. 

– Jag kan inte ge alla till hästen och det är synd om de går till spillo eller får gå tillbaka till moder jord. Hade jag haft mer tid hade jag syltat och saftat. De här äpplena är perfekta för paj och äpplemos eftersom de är söta. 

Charlotte Sommarin är ordförande i föreningen Sörmlandsäpplen.

– 2018 var ett fantastiskt fruktår som vi inte sett på länge. Alla träd blommade och vi hade fantastiska förutsättningar.

I år fanns därför förhoppningen om ett lika bra eftersom man ofta pratar om "vartannat års bördighet" när det kommer till äldre äppleträd i trädgårdar.

– Det här året har varit bra men inte lika bra som 2018.

Det har bland att göra med att blomningen drabbades av frostnätter. Men det skiljer sig också en del mellan Trosa och Gnesta. 

– Det är skillnad på träd vid sjöläge mer mot inlandet och träd som finns närmre kusten. Vid sjöläge har träden kommit igång tidigare och kan då också ha drabbats av frostnätter under slutet av april och början av maj. Vid kusten har träden klarat sig lite bättre från frost på grund av en senare blomning.

Det har också funnits problem med rönnbärsmalen. 

– Malen har gjort stora angrepp i och med att det har funnits få rönnbär. Om rönnbärsmalen inte hittar till rönnbären så går den på det som är mest likt: äpplena. De gör att det blir bruna fläckar i äpplet och de blir fula och faller lättare till marken. 

Även fjärilsarten äppelvecklaren och svampsjukdomen Monilia ställer till med problem. Äppelvecklarens larver gör stor skada på äpplena genom att gnaga fram gångar i frukten.

– Utgångshålet från äppelveckaren ser ut som om någon har fimpat på äpplet, hålet är grått. 

– Det finns inte så mycket man kan göra när äpplet har drabbats av Monilia. Då är de redan bruna och ruttna. Men det blir extra viktigt att man får bort dem för annars blir det lätt samma sak nästa år. Man bör slänga dem i en värmekompost eller på soptippen.

Vilka är dina tips till de som har hela trädgården full av äpplen?

Plocka dem, både fallfrukten på marken och frukten i träden. Ta till vara på dem –  ät upp dem, frossa i äppelkaka, torka äppelringar, gör äpplemust, koka mos eller marmelad. Det finns verkligen många recept. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!