Funktionshindrad trakasserades sexuellt av sin boendestödjare

Gnesta kommun ser över rekryteringsprocessen vid boendestödsenheten – efter ett "allvarligt missförhållande" enligt lagen om Lex Sarah.

Socialnämnden i Gnesta har anmält ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah, rörande boendestöd enligt socialtjänstlagen.

Socialnämnden i Gnesta har anmält ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah, rörande boendestöd enligt socialtjänstlagen.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Gnesta2024-09-08 17:43

I slutet av maj fick en enhetschef på Gnestas socialförvaltning ett mejl från en kommuninvånare med ”önskemål om att entlediga en specifik anställd”. Det handlade om en av kommunens boendestödjare – som i runt ett år utsatt invånaren för sexuella trakasserier – i form av ”olämpligt språkbruk och sexuella anspelningar”. 

Invånaren som hela tiden upplevt situationen som "besvärlig och obehaglig” hade inte vågat larma tidigare, av rädsla för boendestödjaren. Men när enhetschefen ringde upp vittnade hen om ”känslor av starkt obehag och stress”, samt oro för hur de sexuella anspelningarna uppfattades av utomstående. "Det olämpliga språket har förekommit i flera olika situationer, men främst under promenader", skriver kommunen. 

Enhetschefen som tog uppgifterna på allvar bytte efter samtalet omedelbart ut boendestödspersonalen hos invånaren. Samma dag inleddes en Lex Sarah– utredningen. Förra veckan landade den i att situationen utgjorde ”ett allvarligt missförhållande” enligt lagstiftningen.

”I princip varje gång gjorde personalen (en person, reds.anm.) sexuella anspelningar, vilket gjorde att den enskilde kände sig rädd för att säga emot”, lyder utredningen.    

Kommunen ser efter utredningen bland annat över ”behovet av en noggrannare bakgrundskontroll i rekryteringsprocessen för att säkerställa att endast lämpliga kandidater anställs”. Boendestödjaren som utsatt invånaren hade anställts med goda referenser – men utan att behöva visa något utdrag ur belastningsregistret. 

Boendestöd

Efter behovsprövningen kan boendestöd beviljas till personer med olika typer av psykiska funktionsnedsättningar – som bor själva men behöver lite extra hjälp för att vardagen och livet ska fungera. 

Boendestödjare kan hjälpa till med myndighetskontakter eller vardagssysslor som tvätt och handling. De kan också fungerar som en samtalspartner, och en social livlina för personer som annars riskerar isolering. Enligt lagen om Lex Sarah är personal inom socialtjänsten skyldiga att utreda och rapportera allvarligt missförhållanden till IVO.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!