Lotta föreläser om psykisk ohälsa: "Väldigt utbrett"

Den 10 oktober uppmärksammas världsdagen för psykisk hälsa runt om i Sverige. Kommunen tar därför upp ämnet genom att rikta strålkastarna på flera föreläsare som belyser ämnet.

Lotta Halvardsson är en av personerna som föreläser under oktober och november för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

Lotta Halvardsson är en av personerna som föreläser under oktober och november för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

Foto: Privat

Gnesta2021-10-10 21:11

En av dem som kommer föreläsa den 13 oktober på Träffpunkten är Lotta Halvardsson som drivs av att stötta och hjälpa människor.

– Psykisk ohälsa är väldigt utbrett. Det som är det stora problemet är att det finns en okunskap hur man ska rädda liv, säger Lotta Halvardsson, föreläsare inom psykisk ohälsa och suicidprevention.

Hon har jobbat som kurator och under en period tog hon emot samtal på Självmordslinjen. I dag är hon kanslichef på nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH, i Västmanland, men är bosatt i Björnlunda.

– Min pappa kom till Sverige som krigsbarn från Finland. Han blev illa behandlad av sina adoptivföräldrar men lyckades bli en fantastisk förälder. I hela sitt liv kämpande han för utsatta människors rätt och gav mycket kärlek. Jag känner att jag har ett arv att förvalta och om han kunde göra så mycket med sin bakgrund så vill jag också göra det.

I Sverige tar fyra personer livet av sig varje dag. I hela världen är det 800 000 människor som inte ser någon annan utväg än att avsluta sina liv varje år.

– Det är ett gigantiskt haveri som pågår över hela planeten.

Just Sörmland ligger dessutom över rikssnittet i antalet självmord. Siffrorna är hämtade och jämförda mellan 2010 och 2019 och Sörmland ligger på 19,5 per 100 000 invånare. Rikssnittet ligger på 18,7.

– Det är jättesvårt att säga vad det här beror på, men i Sverige har vi en väldigt utbredd ensamhetsproblematik. Jag tror att mycket handlar om hur man stärker gemenskapen mellan oss människor.

Under föreläsningen vill Lotta, förutom att sprida kunskap, också slå hål på de myter som finns.

– Vi tror ofta att om man frågar så väcker man den björn som sover och att det är bättre att vara tyst, men det är det sämsta man kan göra. Man kommer aldrig skapa självmord på det sättet.

70 procent av de som tar sina liv är män, och en majoritet av dem är äldre män. Generellt sett så minskar antalet självmord i en långsam takt i Sverige, men i ålderskategorin 24 år eller yngre ser man en liten ökning. 

– Det är extra viktigt att fånga upp människor som befinner sig i livsomvälvande situationer. Det är vid sådana tillfällen som man bör stämma av hur människor mår, även om de inte visar att de mår dåligt. Det behöver inte vara så utpekande. Det kan kännas svårt med det är viktigt att fråga om personen har tankar på att ta sitt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!