Mysteriet kring den över fyra meter höga modellen av Gnestas vattentorn har engagerat många på sociala medier. Det visade sig ganska snart att flera personer visste om att replikan fanns i kommunens förråd, men dess ursprung var svårare att ringa in.
– Vi har forskat vidare kring det här. Det ligger ju i vårt intresse att få reda på hela historien, säger Staffan Sjögren, ordförande för föreningen Gnesta vattentorn.
Svaret hittade en tidigare Gnestabo i ett gammalt tidningsklipp från den 3 juni 1983. Modellen byggdes av herrarna Karl-Erik Löfgren, Olle Jeginder och Bertil Elvström inför den första Gnestadagen samma år. Enligt artikeln kallades vattentornet på den här tiden "Gnesta-Kalles torn".
Modellen skulle stå på en vagn och "något drickbart" skulle serveras ur en kran på tornet. Samma dag gjorde arrangörerna ett försök att slå Guinnessrekord med världens största sallad.
– Jag visste att modellen stod i kommunens förråd, jag var där och fotograferade den i januari. Sen fick kommunen plötsligt bråttom, säger Staffan Sjögren.
Han tycker dock att det är bra att tornmodellen har renoverats och att den har fått en så bra plats på Elektron.
Vad är det som är så spännande med ett gammalt torn?
– Det är en liten del av Gnestas historia, och många lokala profiler har varit inblandade. Vattentornet är lite grann Gnestas varumärke.
En fråga kvarstår dock:
– Det enda som är lite oklart är vem som bekostade tillverkningen av den här modellen, säger Staffan Sjögren.