Gnesta bästa kommun att bo i för unga

Länsförsäkringar fastighetsförmedling har undersökt hur lätt det är för unga att få bostad. Gnesta kommun hamnar på plats 47 och sopar banan bland resterande Sörmlandskommuner.

Gnesta är den kommun i Sörmland där unga har lättast att komma in på bostadsmarknaden.

Gnesta är den kommun i Sörmland där unga har lättast att komma in på bostadsmarknaden.

Foto: Amanda Ekblad

Gnesta2021-12-06 15:20

I undersökningen har man tittat på ungdomsarbetslösheten, bostadspriserna, trångboddheten och tillgången på bostäder för unga.

– Det man kan säga om småstäder är att de oftast har lägre bostadspriser och man kan tänka sig att man bor mindre trångbott, säger Per Sangerud, presschef på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

I undersökningen har man pratat om hur unga mellan 18 och 29 år påverkas av bostadsläget i hela landet. 

– Det blir förstås jättesvårt. Med prisuppgången under pandemin blir det ännu svårare. Man kan ha ett bra jobb men inte ha gjort någon bostadskarriär eller sparat ihop tillräckligt. Är man då ensam och ska låna så blir det ännu svårare.

Länsförsäkringar har tidigare gjort undersökningar kring hur många unga som hade bott i andrahand. Det visade sig att hälften av de tillfrågade uppgav att de har gjort det.

– Konsekvenserna blir att många bor hemma längre. Etableringsåldern för när man skaffar sig en egen bostad har stigit ännu mer under de senaste åren.

Vad anser ni att man borde göra för att fler ska kunna köpa sin första bostad?

– Omformulera det skärpta amorteringskravet och titta på reglerna kring kontantinsatsen. Den skulle man behöva titta på individuellt. Har man ett jättebra jobb och ser att det finns luft i budgeten så skulle man behöva titta på om det verkligen är så att man behöver stoppa in femton procent. 

Enligt Per Sangerud är toppen för hur stora belopp människor kan låna snart nådd när det gäller villapriser. 

– Folk kan inte låna hur mycket som helst. Om vi tittar på bostadsrätter så finns det lite mer marginal. Men vi har sett att efterfrågan på ettor och tvåor har sjunkit under pandemin av förklarliga skäl.

Nyköping hamnar på plats 185 av landets totalt 290 kommuner. Något enklare är det att köpa bostad i Oxelösund som hamnar på plats 153 och Trosa som hamnar på plats 106. 

– Det andra man skulle behöva kolla på är amorteringskravet, att man inte får låna mer än 4,5 gånger sin årslön. Man skulle helst behöva ta bort det. Det har blivit extra tydligt under pandemin. På bostadsmarknaden skulle man behöva titta på det här främst för unga och till exempel ensamstående för att se om det verkligen behövs, säger Per Sangerud, presschef på Länsförsäkringar fastighetsförmedling. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!