Fastigheten Hornet på Hyltingeö i Stjärnhov såldes den 2 juli 2012 för 27,6 miljoner. Fastigheten ligger på en udde ute i Båven, vilket gör att hela bostadsområdet är inom strandskyddat område.
I slutet på mars i år lämnade den nye ägaren av Hornet in en ansökan om strandskyddsdispens för bland annat ett nytt bostadshus, en ny badanläggning, en tennisbana och en tennispaviljong. I ansökan uppgavs att området redan används på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Och samhällsbyggnadsnämnden i Gnesta kommun valde att bevilja dispensen.
Länsstyrelsen, som har till uppgift att granska kommunernas strandskyddsdispenser, ska nu titta vidare på beslutet.
– Det som vi reflekterade mest över var att de nya byggnaderna skulle ianspråkta ganska stor yta åkermark, och åkermark ses generellt som allemansrättsligt tillgänglig, säger MaryAnn Fargo, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
I länsstyrelsens beslut om överprövning står det att den tillämpade dispensgrunden brukar användas om bebyggelse inom en redan etablerad hemfridszon, eller vid uppförande av ersättningsbyggnad.
– Vill man ersätta en befintlig byggnad så vill man se till att den privata zonen inte blir större. Att ersätta befintliga hus med ett likadant är sällan något problem, men däremot ska man inte utöka det som ses som privat tomt, säger MaryAnn Fargo.
Enligt länsstyrelsens beslut om prövning kommer de nya byggnaderna innebära att en yta på över 2 500 kvadratmeter åkermark tas i anspråk, och enligt MaryAnn Fargo är åkermark generellt sätt att räkna som tillgängligt inom ramen för allemansrätten. Dessutom kan förändringarna påverka på andra sätt.
– Strandskyddet har två syften, dels allemansrättslig tillgänglighet, dels ett andra syfte som ofta glöms bort: skydd för växt- och djurlivet, säger MaryAnn Fargo.
Hon menar att även om allmänhetens möjligheter att besöka området redan är begränsade på grund av läget – ute på en udde – kan det fortfarande vara viktigt för andra arter.
– Det är bara en av de här byggnaderna som är ny, de andra ersätts. Förvisso med större byggnader, men tomtavgränsningarna har inte flyttats, säger Michael Gustafsson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Gnesta, som inte är förvånad över att länsstyrelsen vill granska beslutet.
Länsstyrelsen kan välja att godkänna dispensen i sin helhet, att avslå den, eller att kräva vissa justeringar. Hur lång tid prövningsprocessen tar beror till stor del på hur många andra ärenden som ligger och väntar, men länsstyrelsens riktlinjer är att ett beslut ska komma inom 120 dagar.