Det var i december som revisionsbyrån Pwc riktade skarp kritik mot Gnesta kommuns sätt att köpa in tjänster. Rapporten pekar på bristfälliga attestrutiner och otillräcklig kontroll av jäv vid inköp. Enligt Pwc ska kommunen återkommande under 2014 ha struntat i att upphandla tjänster; olagliga direktupphandlingar ska ha gjorts för nära sju miljoner kronor.
Konkurrensverket inleder nu vad de kallar en fördjupad upphandlingsgranskning av kommunen.
– Vi får in mycket tips på enskilda avtal inom olika kommuner som ser konstiga ut, men där granskningen inte lett någonstans. Vi vill se om det finns strukturella problem med upphandlingen, säger Malin de Jounge, chef för enheten för upphandlingstillsyn – upphandlingsskadeavgift på Konkurrensverket.
I stället för att fokusera på enskilda avtal ska alltså Konkurrensverket göra en övergripande granskning av kommunens upphandlingsarbete. Förhoppningen är att hitta avtal som inte följer gällande lagstiftning, och som kan drivas som upphandlingsskadeavgiftsärenden (se faktaruta).
– Vi gör det här som ett pilotprojekt för att se om det är ett sätt att hitta överträdelser, säger Malin de Jounge.
Ljuset riktas mot Gnesta då upphandlingsbristerna verkar vara ett återkommande problem. Redan i en rapport 2013 uppmärksammade Pwc att kommunen gjort inköp för 31 miljoner kronor utanför befintliga ramavtal, något som också ledde till att Konkurrensverket granskade ett av kommunens upphandlingsavtal.
– Det ärendet, och att kommunrevisorerna riktat kritik mot kommunen inte bara ett år utan flera, tillsammans med att vi fått in tips om Gnesta kommun, har gjort att vi valt att granska just Gnesta, säger Malin de Jounge.
Nils-Erik Selin är kommunchef i Gnesta.
– Det är ju deras roll, säger han, som kommentar på att kommunen återigen granskas av Konkurrensverket.
Han fortsätter:
– Det man kan tycka är lite tråkigt är att det finns saker som framställs i den senaste revisionsrapporten som inte riktigt stämmer med verkligheten.
Nils-Erik Selin står fast vid kommunens linje att det inte är så illa som Pwc hävdar: otillåtna direktupphandlingar har gjorts, men "bara" för omkring två och en halv miljon, inte sju. Och de har gjorts i nödsituationer för att undvika lagbrott på andra områden.
– Vi får väl se vad Konkurrensverket kommer fram till, och vi får ju möjlighet att yttra oss över deras slutsatser framöver.