Majoriteten av landets kommuner använder sig i dag av någon form av sociala medier. Gnesta kommun har under det senaste året haft två av sina verksamheter ute på varsin facebook-sida, för att lära sig sajten ordentligt. I vår får kommunen sitt officiella konto.
Anna Sandklef, informations- och näringschef vid Gnesta kommun, säger att kommunen länge sneglat på sociala medier men att man ville vara säker på att det kunde hanteras rätt innan man startade upp någonting.
Hon berättar också att den främsta anledningen till att man nu kommer finnas på Facebook är att kunna prata med medborgarna.
– Facebook är ett fantastiskt verktyg för kommunikation och här får vi också chansen att nå dem som vi tidigare inte nått.
I Trosa kommun har man istället valt att främst fokusera på mikrobloggen Twitter och så har det varit sedan 2009.
– Vi började ganska tidigt med Twitter, samtidigt som vi lanserade vår nya hemsida. Då använde vi det lite sporadiskt men nu försöker vi göra åtminstone några uppdateringar i veckan, säger Richard Kihlgren, informationsansvarig vid Trosa kommun.
Men någon dialog på Twitter är kommunen däremot inte så intresserad av.
– Nej, sajten använder vi oss av för att informera. Dialogen sköts istället via webben, något vi varit tydliga med. Och det verkar medborgarna vara nöjda med.
Köp dagens tidning - läs direkt i din dator/läsplatta
www.sn.se/prenumeration/sndigital/