Det var vid ett inspektionstillfälle som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, upptäckte att en familj varit under utredning av Gnesta kommun under många år. I utredningarna konstaterar kommunen att vårdnadshavarna brister i sin föräldraförmåga, barnen saknar vägledning i livet och en trygg vuxen. Barnen får inte heller sina grundläggande behov tillgodosedda när det gäller mat, hygien och kläder. De har även fått hantera familjens ekonomi, handla, laga mat, sköta tvätt och andra praktiska kontakter, så som med hyresvärden. Flera anmälningar gällande familjen hade kommit in.
Flera gånger beslutar socialnämnden om familjehemsplaceringar, något som vårdnadshavarna motsätter sig. Och trots att nämnden sett ett behov av en placering slutar det i insatser om kontaktfamilj från någon till några gånger i månaden. Man ansöker inte heller om ett omhändertagande enligt LVU, ibland utan förklara varför det inte görs. En av motiveringarna socialnämnden gör till att inte ansöka om LVU är att ett av barnen uppvisar vad man kallar en positiv utveckling trots att vårdnadshavarnas bristande föräldraförmåga och trots att nämnden ansett att barnet behöver en familjehemsplacering. Under en av utredningarna avsäger sig ett av barnens kontaktperson sitt uppdrag eftersom denne inte tycker att det är en tillräcklig insats.
Vid ett av tillfällena när socialnämnden beslutar om familjehemsplacering blir utredningen utan någon åtgärd alls. Detta för att barnet flyttat hem till umgängesföräldern och att av det skälet är inte LVU tillämpbart menar socialnämnden. När barnet två veckor senare flyttar hem till boendeföräldern bestämmer sig socialnämnden för att omhänderta barnet med stöd av LVU.
IVO konstaterar att socialnämnden gjort flera försök att stötta familjen men att insatserna aldrig slutförts av olika anledningar. När IVO kommunicerar sin utredning från i mars till socialnämnden har nämnden inlett en utredning gällande alla syskonen och omhändertagit dem enligt LVU, Lagen om vård av unga.
– Vi lyfter det här ärendet specifikt i vår tillsyn eftersom vi tycker att det är speciellt anmärkningsvärt, säger Ann-Charlotta Brandett, inspektör på IVO.
I övrigt hänvisar hon till IVO:s beslut. Det var i mars i år som IVO genomförde en tillsyn av socialnämnden efter att man upprepade gånger under 2013 tagit emot klagomål gällande handläggningen av barnavårdsärenden. Det var vid den tillsynen som man fann ärendet med syskonen.
En redovisning på de åtgärder som socialnämnden gjort ska ha inkommit till IVO senast den 16 december. SN har sökt socialchef Marja Kammouna.