Gnesta nytt smittområde för TBE

Längs med väg 57 mellan Gnesta och Flen lurar faror i buskarna. Området har inte tillhört de traditionella smittriskområdena men på senare år har allt fler människor drabbats av allvarlig sjukdom sedan de vistats i dessa skogar.

GNESTA2009-12-03 09:40

Faran för fästingbett är inte överhängande i december. Men nu släpps statistiken för fästingåret 2009 i Sörmland. Och smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin tycker det finns all anledning att tänka på TBE, fästingburen hjärninflammation, i dessa dagar.

– Vill man ha ett fullgott skydd i sommar är det hög tid att ta första vaccinationssprutan nu. Som vi tidigare poängterat går det utmärkt att kombinera TBE-vaccinet med det mot svininfluensan.

Sundin poängterar vikten av att upprätthålla skyddet mot TBE. Så länge man utsätter sig för risken att smittas ska man också vaccinera sig med jämna mellanrum.

– TBE är en sjukdom som inte sällan ger komplikationer. Ofta får patienten någon bestående skada efteråt. Förlamning är ovanligt, koncentrations- och minnesstörningar desto vanligare.

Sörmland har tillsammans med Uppsala och Stockholm i många år utgjort de stora riskområdena för TBE.

Speciellt är det kusterna och Mälarområdet öster om Strängnäs som varit riskzonen i länet. Och så är det fortfarande. Det går en markant linje väster om Strängnäs och längre inåt landet finns ännu ingen konstaterad TBE-smitta.

Smittan ökar inte

– Tack vare att boende i riskområdena blivit duktiga på att vaccinera sig har inte smittan ökat markant. Vilket den gjort i landet i stort.

Men däremot kan man se att smittan sprids inåt landet på ett ställe i Sörmland. De senaste åren har området mellan Gnesta och Flen drabbats med hela 23 TBE-fall.

– Vi vet inte varför, men det är ett sjörikt område. Att smittan spritt sig här kan också vara en naturlig följd av att de boende inte vaccinerat sig, just för att det inte ansetts som något riskområde.

Det milda och fuktiga vädret gör att det förekommer aktiva fästingar i de sörmländska skogarna just nu. Klimatförändringarna gör alltså att man teoretiskt kan bli TBE-smittad i december.

– Vi hade konstaterad TBE sent i höstas. Fästingar blir mindre aktiva när det blir kallt, men det krävs ordentlig kyla för att de ska minska i antal. Förmodligen överlever alltså fler till nästa sommar.

I går i Eskilstuna hölls en utbildningsdag på ämnet TBE för sjukvårdspersonal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om