Gnesta vill sälja av ryska tillgångar

Gnesta kommun ska se över sina finanser och försöka sälja av eventuella placeringar som har koppling till Ryssland.

Gnesta 9 mars 2022 04:45

– Vi hade bara en liten skrivning, att ge förvaltningen i uppdrag att se över om det finns finansiella tillgångar kopplade till Ryssland och att ta fram förslag på hur dessa kan avyttras, säger Oskar Sulin (V), ledamot i Gnestas kommunstyrelse.

Vid sammanträdet på måndagseftermiddagen klubbades Vänsterpartiets förslag igenom enhälligt.

En initial koll i frågan gjordes redan strax efter Rysslands invasion för någon vecka sedan, berättar kommunstyrelsens ordförande.

– Det gjordes en första koll, det verkade som att det inte fanns något. Men för historieböckerna gör det inget att det finns på pränt, att det gåtts igenom, säger Johan Rocklind (S).

undefined
Johan Rocklind (S), är kommunalråd i Gnesta.

Utanför kommunhuset hissades på måndagen också den ukrainska flaggan, som en hedersbetygelse till den av Ryssland nu obarmhärtigt ansatta nationen.

– Det är ju svårt att, förutom att samla kläder och skicka bistånd, göra saker från lilla Gnesta. Det med finanserna är ett sätt att ändå göra ett ställningstagande, säger Sulin.

Många pensionsfonder har ryska innehav, det är ett ganska stort åtagande att dra sig ur allt sådant?

– Ja, men de som förvaltar det åt oss lär väl ganska snabbt kunna svara på det, säger Johan Rocklind.

SN har sökt kommunledningsförvaltningen för att höra exakt vad som gjorts och görs i frågan.

Vänsterpartiet tycker att detta är ett bra tillfälle att se över kommunens placeringar generellt.

Kan det handla om kärnvapen, fossilindustri, porr och tobak?

– Sådant kan man väl också hitta och linjerar det inte med kommunens policy får man ju åtgärda det.

– Den frågan är uppe med jämna mellanrum. Jag är rätt trygg i att det ser bra ut, det ska vara etiskt och inte i branscher vi inte kan stå för, säger Rocklind.

undefined
Pappaledige Oskar Sulin, till vardags på Scania, är Vänsterpartiets ledamot i kommunstyrelsen i Gnesta.

En fördjupad analys av eventuella kommunpengar i ryska intressen kommer till nästa kommunstyrelsemöte den 4 april, meddelar kommunchef Anders Axelsson.

Flera fondbolag har beslutat att tillfälligt stänga Rysslandsfonder för handel. Ryska börsen håller stängt och ryska centralbanken har förbjudit mäklare att sälja ryska aktier.

– Ja om det ligger handelsstopp får man ju se när första tillfälle är att avyttra och lägga upp en plan för det, säger Sulin.

– Vår intention är att vara med på den sida i den här situationen som sätter hårt mot hårt. De ekonomiska perspektiven är ju det som omvärlden har att jobba med, säger Johan Rocklind.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa