När det inte längre finns någon behandling som kan göra en svårt sjuk människa bättre byter vården fokus. Istället för att bota lägger man alla insatser på att hjälpa den sjuka att få ett så bra och smärtfritt slut på livet som möjligt.
Alla kommuner i Sverige jobbar sedan ett år tillbaka med en nationell handlingsplan för den palliativa vården. Men för att nå hela vägen vill Gnesta kommun ha en aktuell lokal handlingsplan.
– Vi har handlingsplaner för det mesta inom enheten för hälso- och sjukvård och så även för palliativ vård. Det är något som funnits förr men vi jobbar med att uppdatera den, säger Ann-Christine Södergran som är chef för Hälso- och sjukvårdsenheten på Gnesta kommun.
I den palliativa vården ingår också en viss omsorg av de anhöriga. Bland annat ska man kunna erbjuda stöd i sorgearbetet. Just det är något som kommer regleras i den lokala handlingsplanen.
– Planen kommer att innehålla olika definitioner, riktlinjer för hur och när man ska hålla brytsamtal, hur ofta en sjuksköterska ska vara med och hur man ska tänka kring smärtlindring. Men den kommer också att hantera det psykosociala, hur stödet i sorgearbetet ska se ut. I planen ska den som vill kunna hitta vad hemsjukvården och den palliativa vården kan hjälpa till med.
Har intresset för palliativ vård i hemmet ökat?
– Ja, ser man till statistik så vill de flesta vara kvar hemma. Sen finns det en del som ångrar sig mot slutet men så länge man är trygg och får den hjälp man behöver brukar det gå bra. Sedan skatteväxlingen, när hemsjukvården överfördes från landstinget till kommunerna, har vi på kommunen ökad möjlighet att ge vård i hemmet eftersom vi har personal dygnet runt hela veckan.
I gruppen som jobbar med planen ingår enligt Södergran bland annat en arbetsterapeut, sjukgymnast, medicinskt ansvarig sjuksköterska och enhetschefen själv. Något datum för när planen ska vara klar är inte satt.
– Nej, vi har inte bestämt när den ska vara klar utan vi har bara påbörjat arbetet.
SN har utan reslutat sökt Erika Bälldal som är kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska för en kommentar. SN har också varit i kontakt med Ingrid Krona, enhetschef för vårdcentralen i Gnesta, som inte hade möjlighet att svara på frågor eftersom hon befann sig på resande fot.