Gnesta uppmanar fler att öppna dörren

Nästa år behöver fler nyanlända bostad i Gnesta. Migrationsverket skärper kravet på samtliga kommuner att ordna fler bostäder än de gjort i år.

GNESTA2016-10-03 08:00

Från årsskiftet så ökas kravet på kommunerna att skaffa fram bostäder till människor med uppehållstillstånd. I år har Gnesta hjälpt 42 personer. Nästa år så behöver 49 människor någonstans att bo. Det kommunala bostadsbolaget Gnestahem har ett socialt ansvar att erbjuda ett antal lägenheter men de räcker inte till alla behövande. Enligt Maria Johansson, integrationssamordnare i Gnesta, så tittar man på olika långsiktiga lösningar så att människor kan påbörja sin etablering i Sverige på ett bra sätt

– I dagsläget har vi ingen möjlighet att skaffa fram bostäder åt alla, så vi behöver helt enkelt hjälp från människor som kanske kan tänka sig att hyra ut en bostad, ett fritidshus eller ett rum i villan. Det är framför allt mindre lägenheter som behövs. Kommunen kan även backa upp med viss hjälp om man behöver.

De flesta nyanlända i Gnesta kommer från Syrien, Afghanistan och Eritrea. Ibland har de jobb och lön men saknas inkomst så har nyanlända rätt till etableringsstöd som kan stå för hyran Integrationsenheten kan vid behov hjälpa till med tolkhjälp och andra praktikaliteter.

– Vid behov kan nyanlända få hjälp av en boendecoach som talar om hur exempelvis ludd i tvättstugan bör undvikas för att inte reta grannarna.

Familjen Nejm/Alswadi är en familj som för ett år sedan flydde från krigets helvete i Syrien. Under mer än en månads tid vandrade och åkte de buss på sin väg till Sverige. När de nådde fram till Malmö var de totalt slutkörda av stress och sömnbrist.

– Det var tusentals flyktingar på vägarna. Vid ett tillfälle tappade vi bort varandra, de två yngsta barnen försvann. Min hustru bara grät och grät tills vi hittade dem igen. På nätterna kunde vi inte sova, ofta låg vi direkt på marken.

Familjen kunde andas ut så fort de kom fram till Malmö. Efter tre dagar hamnade de på asylboendet Solbacka i Stjärnhov där de bott i ett enda rum tillsammans under ett års tid.

– Det har inte alltid varit så enkelt för en hel familj att bo i ett enda rum. Så vi är väldigt tacksamma och glada för vår bostad i Gnesta. Här bor vi i ett lugnt område med trevliga grannar.

De bor i en sparsamt möblerad fyrarummare där bröderna delar rum medan lillasyster Sham har haft turen att få ett alldeles eget rum. Föräldrarna kämpar med att lära sig svenska på dagarna medan barnen lär sig svenska i Frejaskolan och Dansutskolan där även kompisarna finns.

– Om fem år bor vi kvar här och har även jobb, hoppas både Fatema som tidigare läst litteraturvetenskap och Muhammed som arbetat som ingenjörassistent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om