Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) ges till patienter som inte vill eller kan vara kvar på sjukhus, men fortfarande behöver hjälp av specialistutbildad personal. Vården ges på remiss, det vill säga sjuksköterskor och läkare beslutar gemensamt om en patient har rätt till vård i hemmet eller inte.
– De ansluts till oss och beroende på vad de behöver för insatser så gör vi de insatserna i deras hem, säger Linda Asplund, biträdande vårdenhetschef på avdelning 2 vid Nyköpings lasarett, där ASIH och mobila närvårdsteamet ingår.
ASIH-teamet besöker patienter mellan klockan sju på morgonen och tio på kvällen, och under nattetid finns en joursjuksköterska som patienterna alltid kan kontakta. För att underlätta och förbättra vården samarbetar det landstingsfinansierade ASIH-teamet med den kommunala hemsjukvården.
– Om det sen är något de inte har kunnat göra så har vi fått komma ut, säger Asplund.
Även dagtid har samarbetet gjort att ASIH-personalen har besparats många resmil: såromläggningar och andra uppgifter som inte kräver specialistkunskaper eller uppbackning av läkare görs av sjuksköterskorna inom hemsjukvården. Enligt Linda Asplund har samarbetet tidigare fungerat jättebra med alla kommuner. Men sedan årsskiftet fungerar det inte alls med Gnesta.
– Jag kan inte svara på exakt vad det beror på. Man har jobbat precis likadant som tidigare från vår sida. Deras organisation säger något annat, säger hon.
Enligt vad SN erfar upplever inte heller Gnesta kommun att samarbetet fungerar, något som drabbar patienterna. Det har bland annat hänt att landstinget lämnat över patienter till kommunen utan att ta ansvar för dem, och när kommunens anställda har försökt få tag på ansvarig läkare har dessa varit väldigt svåra att nå. Ansvaret har hamnat på kommunens sjuksköterskor, vilka redan har haft mycket att göra.
Att utföra avancerad sjukvård tar dessutom mer resurser eftersom patienterna kräver mer omvårdnad. Kommunen och landstinget har ett avtal om skatteväxling för att finansiera utbytet av tjänster, men enligt uppgifter till SN räcker inte pengarna till för att hjälpa kommunen utföra ASIH-uppgifter.
– Vi måste tydliggöra vårt samarbete, det vill säga vad som är landstingets uppdrag och vad som är kommunens uppdrag, säger Kerstin Glockner, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Gnesta kommun, som under vården försökt få kontakt med någon på landstinget för att reda ut ansvarsfördelningen.
På landstinget säger Linda Asplund att även hon har försökt få till stånd ett möte med Gnesta kommun, men att det ännu inte blivit av.
– I det här samarbetet är det ett givande och tagande. Det är det som är framgångsfaktorn. Det är ju deras patient också, säger Linda Asplund.
Samarbetet med Nyköpings, Trosa och Oxelösunds kommuner fungerar, enligt Linda Asplund, precis som förut.