– Det är naturligtvis tråkigt att vi hamnar så långt ner i deras bedömning, det är jag den första att skriva under på, säger skolchefen Monica Harlin som fått ta del av undersökningen samma dag och därför ännu inte hunnit analysera resultatet.
Men hon tycker inte att resultatet är en anledning att lägga sig platt och betrakta Gnesta som en dålig skolkommun.
– Vi vet av erfarenhet att elevresultaten går lite upp och ner men ser man på en kurva så är den ändå uppåtgående på en längre sikt. Gnesta kommun är liten och med ganska få elever, därför blir det känsligt när man räknar i procent. Det räcker att några få elever sticker ut för att det ska synas direkt, säger hon.
Undersökningen pekar på att Gnesta sticker ut på bland annat punkten om hur friska kommunens lärare är.
– Under våren har vi haft en arbetsgrupp som sett över lärarnas arbetstider och hur arbetsmiljön ser ut. Vi har också sett över möjligheten att bilda arbetslag med arbetslagsledare för att få ut maximalt med positiva effekter. Det kollegiala stödet är viktigt och den typen av hälsofrämjande åtgärder jobbas det med i hela kommunen just nu, säger Harlin.
Hur tror du att nästa års redovisning av bästa skolkommun ser ut för Gnestas del?
– Såklart hoppas jag att det ska se annorlunda ut men vi vet också att det här inte är något man vänder på en gång. Men ambitionen är att resultatet ska höjas.
Harlin får medhåll från barn- och utbildningsnämndens vice ordförande, Anja Held (MP) som också hon precis fått ta del av undersökningen och därför inte hunnit sätta sig in i detaljerna.
– Vi måste sätta oss ner och analysera det här eftersom undersökningen i sig inte säger vad som hänt. Det här måste ses över skyndsamt så att vi kan vidta åtgärder.
SN har varit i kontakt med barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Lundin (S) som avböjde att svara på frågor samt sökt kommunalrådet Johan Rocklind (S).