Gnestadandy – alltid en gentleman

Inspirerad av galna vetenskapsmän, mässing och zeppelinare och alltid med hatten på. Gustav Wollert är Gnestadandy.


Gustav Wollert sitter ofta på favoritstället Gustafsvik i Gnesta.

Gustav Wollert sitter ofta på favoritstället Gustafsvik i Gnesta.

Foto: Amanda Labbart

Gnesta2022-04-23 09:58

Det är svårt att föreställa sig att Gustav Wollert en gång i tiden inte var intresserad av kläder. Hans Instagramkonto är späckat med outfits i den säregna dandy-stilen. Intresset tändes tack vare hans fascination för historia och ett program av "Antikdeckarna" där man pratade om kläder som ett sätt att uttrycka sig.

– Jag började handla second hand och insåg hur mycket billigare och miljövänligare det är. Det är kul att kombinera de värdena med mitt historieintresse, säger han.

Intresset för vintagekläder tog fart och har under åren utvecklats till den steampunk-inspirerade dandystil han har idag.

– Steampunk är lite som industrialistisk science fiction blandat med fantasy. Det handlar om intresset för en tid som inte har kommit men som kunde ha blivit. För hundra år sedan fantiserade man om att vi skulle resa i luftballonger, luftskepp och zeppelinare. Vi skulle ha konstgjorda vingar och ångdrivna maskiner. Det är en genre jag verkligen tycker om, berättar Gustav.

undefined
Att matcha fel med flit är ett stilknep. Här en manchettknapp i jugendstil från 1900-talet och en i vit metall från 30-talet.

Inspirationen kommer från serier, film och litteratur men också från sociala medier där han följer både andra dandys och konton med inredning, prylar och kläder.

– Det blir mycket steampunk, galna vetenskapsmän- och kvinnor, konstiga maskiner, mässing och koppar, luftskepp, zeppelinare och gentlemän. Men också lite övernaturligt som vampyrer, mumier, monster och mytologiska väsen, säger han.

För Gustav handlar det mycket om att våga uttrycka sig genom sin stil och sina intressen. Han tycker att många i Sverige har en lite tråkig och likriktad klädstil.

– Jag känner mig osvensk eftersom att jag tycker det är viktigt att våga sticka ut och bryta normer, säger han.

Att vara en dandy innebär först och främst att följa det heliga budordet: alltid vara en gentleman. Sen är det den speciella klädstilen som är ett viktigt uttryck.

– Att gå ut utan en huvudbonad är för mig som att gå ut utan skor och strumpor, säger han.

Stilen kommer ur medelklassen på 18- och 1900-talet och en strävan efter att föra sig som överklassen genom kläder och uppträdande.

– En dandy har lite sarkastisk humor och är en aning snobbig av sig. Lite fin i kanten, säger Gustav.

Det är också en tidskrävande sysselsättning att vara på ständig jakt efter det där riktigt speciella plagget från en annan tid. Gustav letar i vintagebutiker och på loppisar så ofta han kan.

– Du behöver besöka många secondhandbutiker och du behöver besöka dem ofta. Det gäller att vara lite kräsen och att ha mycket tålamod, säger Gustav.

undefined
Gustav gillar att blanda stilar. Döskalleringen från en maskeradaffär blir ett spännande komplement till en finkostym.

Vissa saker måste man dock köpa nytt, som strumpor och underkläder. Det är också en viss charm i att blanda gammalt och nytt och olika stilar.

– Det är kul att till exempel klä sig i fin kavaj och sen ha en döskallering som ger lite ockult känsla, det blir lite oväntat, säger han.

För de som vill börja klä sig mer i vintagestil tipsar Gustav om att börja med accessoarer som hattar, ringar eller klockor eftersom de inte kostar så mycket och man har aldrig för mycket av dem, enligt Gustav. Han fiskar upp sitt gamla fick-ur ur bröstfickan.

– Den är ur-kul, säger han.

Ibland kommer folk fram och kommenterar klädstilen och vill ha en bild. Vid ett tillfälle kom en fotograf fram och det fotot har han nu hängande hemma på väggen.

– Det är jättekul när folk kommer fram. Visst händer det att någon tycker att jag ser löjlig ut, men de har bara inte förstått grejen. Det är en excentrisk stil, säger Gustav Wollert.

Gnestadandys stiltips

1. Följ inga modetrender.

 Följ inte några övergående flugor, fokusera bara på kläder som du verkligen gillar. Strunta i vad andra tycker.

2. Våga sticka ut!

Det är bara roligt både för dig själv och för de omkring dig.

3. Köp inga märkeskläder i butik – köp dem på second hand och loppis

Det är mycket mer prisvärt och ekonomiskt - och hållbart!

4. Tänk återbruk!

 Försök laga dina gamla kläder och skor istället för att köpa nytt.

5. Försök blanda gammalt och nytt!

Att mixa lite gör stilen mer personlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!