Solen skiner och årskurs 6 från Waldorfskolan är på besök hos hantverkaren Calle Christensen strax utanför Gnesta. På plats finns mängder av äpplen som barnen ska få pressa och göra till must. Själva mustmaskinen har Calle Christensen byggt själv från grunden.
– Det började med ett utedass, haha. Jag och min vän Stefan Ackelman byggde det och det var så roligt att vi funderade på vad man kunde göra sen, säger Calle Christensen.
Alla äpplen har han och hans fru plockat själva och till och med frågat om de får ta grannarnas som ändå ligger på marken.
– När jag får en idé så vill jag prova den, säger Calle Christensen.
För att experimentera lite med mustens smak så används också valfri mängd ingefära. Eleverna får prova olika stationer hos Kalle, bland annat en äppelpresstation och en äppelringsstation.
Vid äppelpresstationen läggs massor av äpplen i en slags låda. Eleverna mosar sedan äpplena med hjälp av en borrmaskin. Sedan flyttas äppelmoset över till mustmaskinen där det sedan pressas av ett lock som spänns fast. En av eleverna pressar äppelmoset genom att dra i en spak fram och tillbaka. Linn Christensen håller i saftslangen till behållaren och ut kommer mängder av äppelmust. Josefina Hansson hjälper också till och hon smakar sedan på musten.
– Det smakar sött och har inte så mycket smak av ingefära. Kul att få ta del av något som jag har gjort själv, säger hon.
– Calle är en fantastisk förebild och visar att man kan uppfinna saker själv. Det är också roligt att göra praktiska saker tillsammans i klassen, säger Åsa Ulfsdotter, lärare Waldorfskolan Gnesta.
Vid äppelringsstationen gör eleverna äppelringar med hjälp av en slags vev. Sedan sätter de upp äppelringarna på en hållare där de får torka. Calle Christensen förklarar att det är ett bra sätt att förvara äpplen på och det gör även att sötman ökar.
– Jag brukar ha det som julgodis, säger han.