Enligt statistik från CSN fick 7 procent av alla gymnasieelever sitt studiebidrag indraget på grund av skolk under det gångna läsåret. Det är en rekordhög siffra, förra året låg andelen på 6,6 procent.
I Sörmlands län är situationen än värre, 8,1 procent blev av med bidraget jämfört med 7,2 procent läsåret 2013/2014.
Andelen med indraget bidrag har ökat de senaste åtta åren.
– Den kraftiga ökningen tidigare läsår förklaras av CSN:s skärpta riktlinjer till skolorna. Att nivån fortsätter att öka har sannolikt flera förklaringar. CSN har utökat informationen gentemot skolorna och utbildningsfrågan har fortsatt att vara en viktig del av samhällsdebatten, säger Andreas Dahlkvist, utredare på CSN.
Högst andel indragna bidrag på grund av skolk i länet stod Gnesta för (17,6 procent), följt av Flen (14,8 procent) och Katrineholm (10,3 procent). I Nyköping var det 5,7 procent av gymnasieeleverna som skolkade för mycket, kommunen hamnar alltså under rikssnittet.
Alla gymnasieskolor är sedan 2012 skyldiga att rapportera skolk om en elev har missat minst fyra timmar i skolan på en månad och har ett återkommande beteende av att missa lektioner. Drygt hälften av de som får indraget bidrag blir återbetalningsskyldiga, och 15 procent av de återbetalningarna hamnar hos Kronofogden.
– Andelen med betalningsproblem minskar något jämfört med tidigare år. Det är glädjande och en fråga som CSN jobbar aktivt med genom att ringa upp studerande som riskerar att få sin skuld överförd till Kronofogden, säger Andreas Dahlkvist.
64 procent av dem som skolkar är pojkar och 36 procent är flickor.
Här hittar du CSN:s statistik