Konstnären Julia Adzuki sitter tillsammans med Helena Hildur W, Patrick Dallard och Tomas Björkdal från konstnärsgruppen Ljudtornet i sitt kök i Gnesta. Det är Ljudtornet som har arrangerat Antenn ljudfestival och en rad andra arrangemang med internationella medverkande i Gnesta vattentorn de senaste åren.
– Vi samlades kring vattentornets akustik. Bland annat har vi drivit Antenn ljudfestival varje år sedan 2018, med allt från ljudkonst till jazz, elektroniskt, opera och folkmusik, säger Julia Adzuki.
Tornet är tolv meter högt, vilket ger en speciell ljudbild, säger hon.
Konstnärsgruppen Ljudtornet planerade att hålla festivalen i september även i år – men för en vecka sedan fick de tråkiga nyheter från kommunen.
– Vi fick veta att vi behövde ställa in – bara två månader innan festivalen äger rum. Det är ett väldigt, väldigt sent besked. Vi har sökt svar från kommunen sedan i september 2022.
Region Sörmland var dock positiva till årets festival.
– Vi hade planerat ett evenemang med Sörmlands museum i samband med det här. Det måste vi ställa in och betala tillbaka bidraget för nu, säger Julia Adzuki.
Anledningen till att arrangörerna inte får tillgång till vattentornet är lite komplicerad. Tornet ägs av kommunen, och har sedan 2011 hyrts av ideella Föreningen Gnesta vattentorn, som vårdar och bevarar byggnaden. Konstnärsgruppen Ljudtornet har i sin tur hyrt tornet av föreningen.
Den 26 april i år tog kommunens kontrakt med Föreningen Gnesta vattentorn slut, och har inte förlängts. Staffan Sjögren, ordförande i föreningen, förklarar varför:
– Det kräver investeringar och sponsorer, och framför allt ett långvarigt engagemang från kommunen. Vi behöver ett avtal som räcker mer än 5–10 år. Idag måste vi ansöka om och betala för temporära byggnadslov som bara räcker fem år. Det gjorde att vi tappade lusten.
Sjögren säger också att föreningen bildades med ett huvudmål: att renovera och därmed rädda tornet från rivning år 2011, och det har de ju lyckats med.
Kände du till att kommunen inte låter festivalen hållas i år?
– Nej, det gjorde jag inte. Det var väldigt tråkigt att höra. Vårt samarbete med Ljudtornet har alltid fungerat jättebra, säger Staffan Sjögren.
Konstnärsgruppen Ljudtornet har meddelat kommunen om sitt intresse att ta över efter Föreningen Gnesta vattentorn som hyresgäster – men de har inte fått någon respons.
– Jag tycker att det är ofattbart hur de inte har tänkt på att förbereda något för oss så att vi kan fortsätta vår verksamhet. Kommunen har varit beredda att fortsätta avtalet med Föreningen Gnesta vattentorn, men inte att låta oss ta över, säger Julia Adzuki.
– Lite mindre diplomatiskt uttryckt – det kan kännas som om kommunen vill bli av med vår verksamhet. Dessutom finns ingen kultursekreterare i Gnesta, vilket är ganska anmärkningsvärt. Det finns liksom ingen relevant person att prata med, säger Helena Hildur W, som är noggrann med att hennes artistnamn används.
Patrick Dallard håller med.
– Många kulturutövare i Gnesta är missnöjda med kommunikationen. En kultursekreterare eller någon annan som kan samtala med oss konstnärer behövs från politiskt håll. Som det ser ut nu pratar vi inte samma språk, för kompetensen finns inte, lägger han till.
Vad säger den inställa festivalen om Gnesta kommuns kultursyn?
– Det kanske är taget för givet i Gnesta kommun att kultur bara ska finnas, säger Julia Adzuki.
– Vi sätter ju ändå Gnesta på kartan rent musikaliskt. Det borde kommunen dra fördel av. Hade de brytt sig hade de pratat med oss, kommit med alternativ eller visat det på något annat sätt. Men nu känns det faktiskt som att de vill bli av med oss, säger Tomas Björkdal.
Hasse Haglund, tillförordnad kommunchef i Gnesta, svarar via mejl:
"Det går inte att nyttja vattentornet för någon verksamhet oavsett vem som skulle vilja hyra in sig. Ett nytt upplägg i någon form kräver ett antal beslut, och en ny ansökan om bygglov. Vi har bedömt att det inte är möjligt att få till det nu under sommartid och vi vill inte heller hasta fram någon lösning. Det är förklaringen till det rådande läget."
Arrangörerna är missnöjda med kommunikationen mellan kommunen och kulturarbetare. Har du någon kommentar kring det?
– Om de upplever det så, då måste vi ta åt oss av kritiken och göra bättring. Kulturföreningarna är naturligtvis en viktig del av Gnesta kommun, säger han.