Rolf Kullgren AB, som startades i Laxne 1955 och som under många år producerade tvålen Lactacyd, såldes år 2012 till det brittiska företaget BBI group. Sedan dess har produktionen i Gnesta, som främst består av intimhygienprodukten Lactal, varit en del av BBI healthcare. Lactal har producerats i Gnesta sedan år 2001, men det senaste året har produktionstakten höjts, och den kommer att fortsätta öka under de närmaste åren.
– Ut ur det här huset går den här produkten till ungefär 25 länder via olika distributörer, säger Claes Molin, platschef på fabriken i Gnesta.
Till stor del är det möjligheten att ta del av det internationellt etablerade företaget BBI:s distributions och marknadsföringsnät som gjort ökningen möjlig. Och det är också BBI som ligger bakom det avtal som skrevs för ungefär ett år sedan och som lägger grunden för en stor expansion för Gnestaföretaget under de kommande åren: Läkemedelsjätten Bayer har tagit in Gnestaprodukten i sitt sortiment.
Sedan 2010 har produktionen på Rolf Kullgren AB legat stadig på omkring 1 miljon tuber Lactal per år. I år producerades i stället 1,6 miljoner, nästa år planeras för 2,2 miljoner och ökningen kommer att fortsätta tills man år 2024 når en produktionstakt av 6 miljoner tuber på ett år.
– Vi har ett lanseringsprogram där vi kommer att gå ut i omkring 10 nya länder per år, säger Claes Molin.
Som en följd av avtalet investerar nu BBI healtcare 50 miljoner i anläggningen i Gnesta.
– Vid 2,2 miljoner, 2016, når vi vår kapacitet på de maskiner vi har, säger Claes Molin.
Redan nästa sommar ska därför en ny packningsmaskin, liksom nya tankar för att blanda gelen som utgör Lactal, finnas på plats i Gnesta. Med dem kommer företaget att kunna producera 270 tuber i minuten, till skillnad från de 70 tuber i minuten som dagens maskiner klarar av.
– Den nya maskinen görs i Sverige, och kommer också vara störst i Sverige, säger Claes Molin.
– Det är en superinvestering BBI bestämt sig för att göra här i Gnesta, säger han, men uppger att hela investeringen betalar sig bara genom avtalet med Bayer.
Med den nya maskinen kommer det dock finnas produktionskapacitet över, och BBI söker därför efter nya produkter som kan framställas i Gnesta. Och för att kunna utnyttja den nya maskinens hela kapacitet kommer företaget troligtvis också så småningom behöva bygga ut lokalerna och utnyttja en större del av den tomt på Åvägen i Gnesta som företaget redan äger.
För att klara de första stegen i ökningen av produktionstakt har redan flera nyrekryteringar gjorts: och personalstyrkan har ökat med omkring 10 personer bara under 2015. Och från 2018 och framåt räknar Claes Molin med att företaget behöver nyanställa omkring två personer per år – bara för att klara den produktion som redan finns avtalad. Blir det dessutom ytterligare produkter behövs också mer personal.
– Vi skapar en uthålligt konkurrenskraftig anläggning, säger Claes Molin.