Gnestahem vill chockhöja hyrorna

Gnestahem vill chockhöja hyrorna med 13,61 procent. "Det är förvånande och oansvarigt", säger Hyresgästföreningen.

Johan Sandberg på Hyresgästföreningen menar att Gnestahems yrkande på en hyreshöjning med 13,61 procent är "förvånande och oansvarigt".

Johan Sandberg på Hyresgästföreningen menar att Gnestahems yrkande på en hyreshöjning med 13,61 procent är "förvånande och oansvarigt".

Foto: Mattias Carlgren

Gnesta2024-02-18 14:14

För andra året i rad har Gnestahem strandat hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen och istället valt att ta ärendet direkt till Hyresmarknadskommittén. Där har bostadsbolaget yrkat på en höjning med 13,61 procent, utan några som helst lokala förhandlingar.

Den höjning bolaget yrkat på är det procentuellt högsta i Sörmland i år, berättar Johan Sandberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

– Det är väldigt högt, jättehögt, säger han.

I fjol landade hyreshöjningen, för Gnestahems hyresgäster, på 4,56 procent efter misslyckade lokala förhandlingar och en vända hos Hyresmarknadskommittén.

I Trosa höjer det kommunala fastighetsbolaget, Trobo, hyrorna med 5,4 procent och i Oxelösund höjer det kommunala bolaget, Kustbostäder, sina hyror med 5,3 procent. I båda fallen utan att förhandlingarna har behövts tas upp i kommittén.

undefined
Gnestahem och Hyresgästföreningen är långt ifrån överens när det gäller förhandlingarna om den årliga hyreshöjningen. Gnestahem vill höja hyrorna med 13,61 procent och Johan Sandberg på Hyresgästföreningen tycker att "det är runt femprocentsstrecket vi bör förhandla i år".

I förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och andra allmännyttiga bostadsbolag har bolagen, i år, lämnat utgångsbud på 7-8 procent, i vissa fall upp till 9 procent.

– När man vet den faktan är det konstigt att till kommittén yrka på 13,61 procent, säger Johan Sandberg.

Att det finns en viss oro för en stor hyreshöjning kan inte Johan Sandberg förneka, däremot talar statistiken till Hyresgästföreningens fördel.

– Tittar vi på andra uppgörelser därifrån i år så har de hamnat mellan 5 och 5,7 procent, som är den högsta i Sverige.

När ärendet landar hos kommittén har de möjligheten att skicka tillbaka ärendet för nya lokala förhandlingsförsök. Enligt Johan Sandberg kan det vara svårt att börja en förhandling med ett utgångsbud som är så långt ifrån Hyresgästföreningens slutmål.

– Det är ju runt femprocentsstrecket vi bör förhandla i år.

undefined
Gnestas kommunala bostadsbolag Gnestahem vill höja sina hyror med 13,61 procent.

Relationen mellan Hyresgästföreningen och Gnestahem har traditionellt varit god, något som nu börjar förändras efter att Gnestahem återigen valt att inte förhandla om hyrorna lokalt.

– Det är förvånande och oansvarigt. Förra året innebar det att det blev förseningar och retroaktiva hyreshöjningar för hyresgästerna.

Johan Sandberg menar att den växande konflikten med bolaget kan påverka hyresgästerna negativt på flera sätt.

– Eftersom vi har en mer konfliktfylld relation finns risken att det bli svårare att prata på andra områden också. Det är såklart något vi också tar med oss till kommande förhandlingar.

SN har sökt Gnestahems vd Catherina Fored utan svar. Tidningen har också pratat med bolagets ekonomichef, som hänvisar till vd:n.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!