Gnestakatts liv gick inte att rädda

Tidigare i juni fråntogs en kvinna vårdnaden av sin katt. Anledningen: vanvård som till slut ledde till att den avlivades. – Vi ser en ökning av denna typ av ärenden, säger Sandra Rosshagen på Länsstyrelsen i Sörmland.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Magnus Grimstedt

Gnesta2019-07-03 15:00

Det var under en kontroll efter en anonym anmälan som det konstaterades att katten, boendes hos en kvinna i Gnesta, var "mager och tanig" och hade dåligt allmäntillstånd. Något som till slut alltså ledde till att katten var tvungen att avlivas. I beslutet säger kvinnan "att hon inte hade tid att ringa veterinär" samt att "länsstyrelsen kan ta katten".

På Länsstyrelsen i Sörmland har man den senaste tiden fått många anmälningar som rör djur som far illa, och där en stor del rör just katter. Djurskyddshandläggaren Sandra Rosshagen säger sig uppleva en ökning av dessa fall, och pekar på en ny lag som trädde i kraft den 1 april tidigare i år.

Lagen i fråga, populärt kallad lex Maja, gör det möjligt för bland annat hemtjänstpersonal att anmäla missförhållanden som rör djur. Något som tidigare inte varit möjligt med hänvisning till sekretess. Lagen har fått sitt namn från ett uppmärksammat fall 2016 där katten Maja svalt ihjäl då hennes matte blev inlagd på sjukhus. Detta trots att hemtjänsten visste om att katten befann sig ensam i kvinnans lägenhet.

Även om Gnestakattens liv fick ett mycket tragiskt slut menar Sandra Rosshagen att avlivning alltid är en sista utväg.

– Standardprocessen är att få katterna till en veterinär, och sen att de får komma till något av de katthem vi samarbetar med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om