Gnestapar nekas hyra ut sin lägenhet

Ett Gnestapar i pensionsåldern nekas att hyra ut sin bostadsrätt på Lidingö i andra hand då föreningen önskar aktiva medlemmar.

Ett par, boende i Gnesta, nekas att hyra ut sin bostadsrätt på Lidingö i andra hand. Genrebild.

Ett par, boende i Gnesta, nekas att hyra ut sin bostadsrätt på Lidingö i andra hand. Genrebild.

Foto: Linus Elsinen

Gnesta2024-10-17 19:46

Nyheten i korthet

  • Ett par från Gnesta nekas av sin bostadsrättsförening att fortsätta hyra ut sin lägenhet på Lidingö.
  • Paret tog ärendet till hyresnämnden i Stockholm, men förlorade. Föreningen motiverade sitt beslut med att de önskar aktiva medlemmar och att paret saknar en konkret återflyttningsplan.
  • Trots att hyresgästen varit "bra och ordentlig", räckte det inte för att få fortsätta hyra ut lägenheten i andra hand.

Paret bor i Gnesta kommun i ett sommarhus och vistas dessutom mycket i en fastighet de äger utomlands.

Paret köpte lägenheten dels för att barnen skulle bo i den, dels för att själva bo i den när orken inte räcker för att sköta om fritidshuset och bostaden utomlands. Då barnen inte bodde i lägenheten så länge som det var planerat valde paret att hyra ut lägenheten i andra hand under en treårsperiod, vilket bostadsrättsföreningen godkände.

När tre år har gått inkommer paret med en ny ansökan om att få hyra ut lägenheten, till samma hyresgäst, i ytterligare ett år. Men där säger föreningen nej.

Efter föreningens nej valde paret att ta ärendet till hyresnämnden i Stockholm.

undefined
Paret vill flytta in i lägenheten om cirka ett år, då de inte längre orkar att sköta sina andra fastigheter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Till nämnden förklarar paret att de förstår att man inte kan hyra ut lägenheten hur länge som helst, men förstår inte varför ett år till skulle vara ett problem då hyresgästen är "bra och ordentlig". De förklarar också att de inte har möjlighet att sälja lägenheten för tillfället på grund av hälsoskäl.

Inför nämnden förklarar föreningen att de inte beviljar fortsatt andrahandsuthyrning med motiveringen att de redan vid första ansökan klarlagt att de inte kommer att bevilja förlängning och att de vill ha aktiva medlemmar i föreningen. Att hyresgästen har skött sig spelar inte någon roll.

Om paret senare vill flytta till ett annat boende tycker föreningen att de kan sälja sina andra fastigheter och köpa en annan lägenhet. Det menar paret inte är möjligt. Dessutom tycker föreningen att paret saknar en konkret återflyttningsplan.

Nämnden väljer att gå på föreningens linje och avslår parets ansökan om andrahandsuthyrning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!