Från och med den första juli i år måste alla lärare vara legitimerade för att få sätta betyg eller få en tillsvidareanställning, tidigare var lärare som anställdes före lärarlegitimationen infördes undantagna från regeln.
Ett tag såg det mörkt ut: det var långa väntetider för att få legitimationen och många lärare som skulle gå igenom ansökningsprocessen. Skolverket räknar fortfarande med en handläggningstid på mellan nio och tolv månader. Men en rundringning till rektorerna i Gnestas kommunala skolor visar att det endast är ett fåtal lärare som saknar legitimation.
– Vi har en lärare på Kvarnbacka som inte har lärarlegitimation, säger Bengt Greiff, rektor för Kvarnbackaskolan i Stjärnhov och Freja f–5 i Gnesta.
Skolorna behöver inte avskeda redan anställda lärare som väntar på legitimation, och enligt Bengt Greiff tittar den olegitimerade läraren på vad som kan översättas och vad som måste kompletteras. Läraren i fråga har jobbat på skolan under flera år och har en lärarutbildning, men ingen svensk sådan.
– Vi har ändå väldigt god kunskap om vad den personen kan. Det är en kompetent person, det tror jag att föräldrar och elever också kan vittna om.
Bengt Greiff säger att han som rektor förut kunde välja och vraka bland ansökningarna, men att det numera är betydligt svårare att hitta lärare till lediga tjänster.
Barbro Grimbe, tillförordnad rektor på Welandersborg och rektor för särskolan uppger att alla lärartjänster är tillsatta på båda skolorna. Hon kan dock inte på rak arm svara på om alla lärare är legitimerade.
– Om inte så har de i alla fall sökt, men det tar ju lång tid, säger hon.
Torsten Grimbe är rektor på Laxne skola och Dansutskolan. Han uppger att alla tjänster är besatta och att alla lärare har färdig legitimation.
– Vi har ett par, tre nya lärare. Det har gått bra att fylla på, säger han.
På Frejaskolan 6–9 har det däremot varit lite svårare. En klasslärare är olegitimerad, liksom flera speciallärare, uppger rektor Magdalena Eberhardsson.
– Oavsett vad lagstiftningen säger så försöker man anställa legitimerade lärare, men om man inte får tag på det så tar man den man anser är bäst, säger Magdalena Eberhardsson.
Lärare och förskolelärare som inte är legitimerade kan fortfarande få anställning, men bara under högst ett år i taget, och det är så bristen på legitimerade lärare har lösts på Frejaskolan. För att en olegitimerad lärare ska få sätta betyg krävs det däremot att personen samarbetar med en legitimerad kollega.