Det var efter rapporter om att tre olika barn blivit magsjuka efter dopp i Frösjön som kommunens miljöinspektör agerade och tog vattenprover vid Frösjöstrand.
– De prover som jag tog förra veckan visade tjänligt vatten, så det var ju bra, säger Jessica Perman Viberg, miljöinspektör på Gnesta kommun.
Kommunen håller fortsatt koll på läget vid badplatsen, och kravet på VA-enheten att åtgärda sjöledningen som misstänks läcka avloppsvatten ligger kvar.
Den här veckan togs nya vattenprover på samtliga badplatser i kommunen, eftersom den officiella badsäsongen börjar nästa vecka, den 21 juni. Då är kommunerna skyldiga att ta prover och rapportera resultat till Havs- och vattenmyndigheten, som också beslutar om badsäsongen varje år. Innan dess agerar man på misstankar och anmälningar, snarare än att provta i förebyggande syfte.
Att badsäsongen enligt myndighetens kalender börjar först nästa vecka, trots att det varit sommarväder i flera veckor med badvänliga temperaturer i de flesta grunda insjöar, har att göra med EU-regler.
– Det kan tyckas lite stelt, men det gäller för hela EU och är inget vi kan förändra, säger Monica Forsell, presskontakt på Havs- och vattenmyndigheten.
Datumen för badsäsongen varierar i olika delar av landet, med kortare perioder längre norrut. I Sörmland pågår badsäsongen fram till den 20 augusti, och kommunen tar alltså via sin entreprenör regelbundna vattenprover på sina badplatser fram till dess.