I ett område på drygt 3 000 hektar i Gnesta kommun fick företaget Viad Royalties AB tidigare under året undersökningstillstånd för. Företaget vill undersöka huruvida det finns nickel, koppar, kobolt, guld och platina i marken. Tillståndet blev beviljat av det statliga organet Bergsstaten och gäller i tre år.
Något boende ställde sig negativa till. Ett tiotal personer överklagade beslutet.
Fokus i överklagan har legat på hur naturen och miljön i området kan påverkas. Flera av de överklagande menar att området används som ett rekreationsområde för Gnestas invånare och att det även är ett aktivt jordbruk– och skogsmarksområde. De menar även att gruvdriften skulle kunna orsaka omfattande skador för både mark och miljö.
Gruvdriften kommer även att bedrivas nära vatten, vilket tas upp i överklagan. Något som kan påverka både dricksvattnet och livsbetingelser i vatten, då läckage av mineraler och metaller kan spridas i vatten och mark när man borrar.
Förvaltningsrätten har nekat de boendes vädjan och gett Bergsstaten och Viad Royalties rätt i saken. Rätten menar att de boendes oro över konsekvenser på miljön inte ska prövas enligt minerallagen och inte har något med själva undersökningstillståndet att göra.
– Det var ett ganska väntat beslut, säger Anders Lerner som har företrätt sig själv och ett antal fastighetsägare vid Lockvattnet.
Anders Lerner och fastighetsägarna reagerade när de såg planerna. De menar att det är ett högst olämpligt område att bedriva gruvdrift i och påpekar att boende i Björnlunda får sitt dricksvatten från Lockvattnet och att det även finns natur– och kulturhistoriska värden i området.
– Vi ville ändå markera för att vi tycker att det här är ett felaktigt beslut och vill vara med i processen.
Bergsstaten har informerat boende men företaget Viad Royalties har inte haft någon kontakt med boende i området.
I området som det ska forskas så finns flera natur– och fågelskyddsområden. De skyddade arterna havsörn, malen och lärkfalk, för att nämna några, bor i det 3 000 hektar stora området.
– Det är det som är så konstigt att de skulle tillåta sådan här typ av verksamhet i ett område där det finns restriktioner för vad man får och inte får göra.
Känner man sig maktlös?
– Vi vet ju att Bergsstaten har en stark ställning i Sverige. Maktlös vet jag inte. I värsta fall får man väl kedja fast sig i ett träd, säger Anders Lerner skämtsamt.