Guldgrävare fick kalla handen av Bergsstaten

Det företag som sagt sig vilja leta guld och andra mineraler vid Alsgruvan fick nej på sin ansökan om förlängt tillstånd.

Vid väg 224 söder om Gnesta ligger Alsgruvan. Här ville ett företag leta guld och andra mineraler, men nu avslutas prospekteringsarbetet.

Vid väg 224 söder om Gnesta ligger Alsgruvan. Här ville ett företag leta guld och andra mineraler, men nu avslutas prospekteringsarbetet.

Foto: Andreas Hedfors

Gnesta2021-02-04 11:10

"Mineralprospekteringen har oroat både privatpersoner och markägare som nu kan dra en lättnadens suck", konstaterar Gnesta kommun, som också protesterade högljutt när det ursprungliga tillståndet beviljades 2017.

I oktober förra året kom ansökan om förlängning in från företaget EUCO resources. Då hade i princip inget fältarbete utförts i området strax söder om Gnesta tätort. Förklaringen från företaget var bland annat att problem vid en prospektering i Slovakien, coronapandemin och sjunkande priser på batteriråvaran kobolt satt käppar i hjulen för projektet.

Enligt Bergsstaten, den myndighet som utfärdar tillstånden, är det relativt vanligt att företag söker om förlängningar i omgångar upp till 15 år innan det går så långt att man kan börja utvinna mineraler. Förlängningar beviljas dock inte helt utan motprestation.

– I december beslutade vi om avslag. Vi bedömde att de helt enkelt hade gjort för lite, säger Cecilia Lund, gruvingenjör på Bergsstaten.

Företaget hade då gjort viss sammanställning av befintlig data, men det räcker inte för att uppfylla kraven på "ändamålsenligt arbete" i minerallagen.

– Man måste göra någon form av geologisk, geofysiskt eller geokemiskt arbete, konstaterar Cecilia Lund.

Är det ovanligt att ni avslår förlängningsansökningar?

– Det är absolut ingen sensation, det händer då och då, säger Cecilia Lund.

Beslutet om avslag på förlängningen överklagades inte och vann laga kraft den 9 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!