Han står hellre ensam till svars

Det här är jättekänsligt. Visst, jag har en viss form av makt men jag försöker att inte styra för mycket och hålla mig inför gruppens regler. Det är en balansgång som är jättesvår, säger Mikael Lindquist.

Gnesta2016-04-01 22:45

Han bor i Laxne, utanför Gnesta, och arbetar som säljare på Postnord. Vid sidan om sitt arbete är Mikael också administratör för Facebookgrupper i Nyköping, Oxelösund, Eskilstuna och Södertälje med drygt 40 000 medlemmar sammanlagt.

– Det är lätt att man känner sig som en gnällspik när man är administratör. En del blir sura när jag tar bort inlägg, och andra blir sura för att jag inte tar bort tillräckligt mycket. Man kan göra väldigt mycket fel, och man får inte mycket tillbaka för jobbet.

Mikael Lindquist var med och startade upp grupperna "Du vet att du är ifrån Nyköping" respektive Oxelösund. I samma veva startade han även upp grupper i Södertälje. Under loppet av ett par dygn fick grupperna tusentals medlemmar.

– Det växte väldigt snabbt och syftet med Du vet att du är ifrån Södertälje-gruppen skiftade. I början var det nostalgi, bilder och historier. När gruppen växte kom det in andra människor med andra intressen och med ett annat fokus. I dag har nostalgin bytts ut mot mer dagsaktuella händelser, säger Mikael.

När gruppen växte och fokus skiftade, ändrades även förväntningarna på Mikael som administratör.

– Det har antagligen påverkat mig och jag gör andra beslut i dag, säger han.

Hur arbetar du som administratör?

– Jag försöker att inte röra så mycket, men när det går till personangrepp och blir för hätska diskussioner i trådarna, då plockar jag bort. En del kanske tror att jag sitter och läser precis allt, men det kan jag inte. Jag måste ha hjälp av medlemmarna som anmäler inlägg och hör av sig till mig. Det fungerar bra. Utan medlemmarnas hjälp skulle administratörsjobbet bli omöjligt.

Hur känns det att behöva ta beslut?

– Det har hänt att det inte känts riktigt bra när vissa trådar har kommit i gång. Väldigt ofta hettar det till när det har hänt saker och det finns alltid människor som drar i den främlingsfientliga tråden.

För att hålla diskussionerna i gruppen så rumsrena som möjligt har Mikael blivit mer noggrann med vilka som får bli medlemmar. Tidigare godkändes alla förfrågningar, nu är det färre som faktiskt får komma in.

– Jag skulle säga att 95 procent av alla nya ansökningar kommer från fejkade identiteter. Jag tittar på varje ansökan för att se om personen har vänner i gruppen eller någon lokal anknytning. De kan säkert ha rykt "riktiga" personer i den hanteringen, men det är inget medvetet från min sida. Om jag inte är restriktiv får jag jättemycket att göra. Släpper jag in ett troll får jag sitta i en halvtimme och rensa för att få bort det.

Du är ensam administratör för Södertäljegrupperna. Blir det inte mycket?

– Det finns aktiva medlemmar som erbjuder sina tjänster som administratörer, men om jag ska släppa in fler känner jag att jag måste stå till svars för deras beslut, som jag gör för mina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om