Handlare vädjar till polisen att ta stölderna på allvar

Organiserad brottslighet får Gnestahandlaren Andreas Norlin att slå bakut. Nu kräver han att polisen sträcker ut en hand.

hårdare tag-2.jpg

hårdare tag-2.jpg

Foto:

Gnesta2014-03-12 07:06

4,4 miljarder kronor, så mycket pengar förlorar svenska handlare på externa stölder varje år. Ofta handlar det om organiserad brottslighet där varorna säljs vidare till mindre butiker och restauranger.

På Hemköp i Gnesta har man drabbats hårt av stölderna. Så hårt att man numera säljer varor som pulverkaffe över disk. Man har också tänkt om gällande exponering av populära varor, allt för att sätta käppar i hjulet för tjuvarna.

Andreas Norlin driver Hemköpsbutikerna i Gnesta och Vagnhärad.

– De kommer i skov, ibland kan de vara flera stölder i veckan för att sedan vara lugnt ett tag. Men den senaste tiden har det varit mycket, säger han.

Senast i måndags kom personalen i Vagnhärad på en man med fickorna fulla med schampoflaskor och väskan full med chokladkakor.

– Ofta stjäl de för 3- 5000 kronor per gång. Det blir mycket pengar i längden.

Utöver stölderna så kostar det att skydda sig. Norlin säger att han gör det han kan göra för att övervaka butiken.

– Vi planerar bemanningen så att det ska finnas folk på rätt plats vid rätt tid, vi har butikskontrollanter och kameraövervakning. Vi gör vad vi kan, utan att det egentligen hjälper.

Norlin önskar nu att polisen skulle ta problemet på allvar.

– Som handlare känner jag mig maktlös. Polisanmälningarna leder inte till något. De gånger vi tagit tjuvarna på bar gärning och lyckats hålla kvar dem tills polisen kommer så har ändå inget hänt.

Han har själv svårt att veta vad som skulle krävas för en bättring. Men kanske skulle det behövas mer poliser på plats i Gnesta.

– Jag önskar att polisen kunde ta initiativ till en dialog med handlarna för lösa det här. Jag vet att de andra handlarna i Gnesta har samma problem, vi håller kontakten och hjälps åt, säger han.

Bilden bekräftas av Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

– Det finns olika grupperingar bland de som stjäl, det finns skolungdomar och pensionärer som snattar och sen har vi renodlade stöldgrupper som jobbar i team. De har det här som någon form av tveksamt yrke, säger han.

Problemet är dels ekonomiskt men det handlar också om arbetsmiljö.

– Det är de anställda som drabbas. Stöldbrott kan man skjuta ut på kunden i form av högre priser men de trauman personalen kan utsättas för i samband med att de försöker stoppa en stöld kan man inte avhjälpa så.

Han anser att polismyndigheterna runt om i landet borde ta större ansvar.

– Polisen är i vissa lägen lätt disfunktionell. I dagsläget har de svårt att se över länsgränser. Så brottslighet som flyttar sig är omöjlig att hitta. De måste börja prioritera stöldbrott.

Han förespråkar också ett större fokus på vad som händer med stöldgodset.

– De måste sätta tryck på häleridelen. Det är ju därför de stjäl, så ska man ha fokus på något så är det där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!