– Åk till Sverige och köp ett piano, där är det nästan gratis. Så brukar det låta i andra länder, säger Hanna Pawelke.
Scenen känns ju igen. Farföräldrarna har gått bort, och kvar står barnen mitt i karriären med alldeles för lite tid för att gå igenom ett dödsbo. Då är det lätt att dyrgriparna går förlorade. Men Hanna Pawelke tror och hoppas att det kan bli bättring.
– Allt som krävs är ju att någon designer gör ett program om ett fint piano på tv, så blir det populärt igen.
Mitt i Björnlunda har hon nyligen byggt ut en gammal förrådsbyggnad på sin tomt. Efter 25 år i branschen har Hanna Pawelke nu en egen pianoverkstad. I januari lämnade hon sina gamla lokaler i Åmells möblers fabrik i Gnesta.
När tidningen hälsar på står det fyra pianon och en flygel i den lilla verkstaden. Ett av instrumenten skulle slängas för flera år sedan, så Hanna fick det gratis. Nu, efter många timmars arbete, är det sålt för nästan 30 000 kronor.
En annan av pjäserna är under bearbetning, och har sitt innanmäte av trä och filt exponerat för omvärlden.
– Det är fascinerande att 120 år gamla pianon kan fungera fläckfritt, medan ett instrument tillverkat på 70-talet kan falla sönder bara man lyfter på locket, säger Hanna Pawelke medan hon omsorgsfullt visar de olika delarnas mekaniska funktioner.
Vad är det som är så kul med pianon?
– Jag sitter ju mycket här i verkstaden och ugglar, men det roligaste är ju att få komma hem till folk och laga och stämma deras instrument, säger Hanna Pawelke.