Vid Åsbacka sitter ett gäng ungdomar i 16-årsåldern och värmer sig vid en brasa. På marken ligger tomflaskor. Tidigare under kvällen har polisen varit där och hällt ut ett par äldre kompisars sprit. När nattvandrarna kommer förbi hälsas det glatt.
– Jag tycker att det är jättebra att de är ute och tittar till oss, de gör ett bra jobb. Min morsa pratade om att gå med ut också, men då sa jag stopp, säger Kevin Björk och ler.
Josefin Andersson håller med. Hon berättar att kompisgänget brukar hänga utomhus så fort det börjar bli lite varmare på kvällarna.
– Det är ändå ganska tryggt i Gnesta. Jag som tjej kan gå ute ensam på kvällen här, det gör jag inte i Nyköping eller Södertälje, säger Josefin.
Men visst blir det bråk och stök ibland. Kevin berättar bland annat om en händelse utanför fritidsgården där en ung kille tog fram en kniv.
Det var efter ett större ungdomsbråk kring påsken förra året som nattvandringen i Gnesta kom igång på allvar igen. Bakom initiativet stod flera personer från Moderaternas lokala partiförening, men politiker från flera andra partier har också varit med och nattvandrat med jämna mellanrum.
I början var det nog en och annan som tänkte att nattvandrarna bara var ute för att plocka politiska poänger, resonerar kommunalrådet Anna Ekström (M). Men det är svårt att anklaga gruppen för populism nu ett år senare, när de varit ute regelbundet i allt från snöoväder till ljumma vårkvällar.
– Vi gör det här för att vi bryr oss om Gnesta, säger Anna Ekström.
– Det går inte bara att sitta och snacka, man måste walk the walk också, fortsätter Dan Glimne (M).
Tomas Ingberg (SD), som varit med och nattvandrat flera gånger, håller med:
– Vi har ju också varit unga, och hade kanske behövt att någon vuxen var ute på kvällarna då.
Under valborgskvällen samarbetar nattvandrarna, områdespolisen, socialtjänsten och fritidsgården, bland annat genom gemensamma chattgrupper.
Det blir en ganska lugn kväll i Gnesta. Personalen på fritidsgården har hört att ett gäng ungdomar ska hänga i Björnlunda och åker dit och kollar läget, men kvällen löper på utan några större incidenter. Trygghetsvärdarna på pendeltåget berättar att det varit en del fulla ungdomar som åkt, men de flesta har klivit av i Mölnbo. Politikerna i Gnesta är ute och går till 23-tiden innan de vänder hem igen.
– Att vara ute på kvällarna som lokalpolitiker på det här sättet är också ett ganska bra sätt att snappa upp saker som man annars inte får reda på också, både saker man ser och saker man hör när man pratar med folk, berättar Anna Ekström.
Det har inte bara varit politiker som nattvandrat i Gnesta de senaste åren. Då och då dyker initiativ från privatpersoner upp och sprids genom sociala medier. Ofta falnar dock intresset efter en tid, och det blir åter tomt ute på kvällarna.
– För ungdomarna är det en trygghet att det faktiskt finns vuxna ute som har lite koll och ställer de där jobbiga frågorna. Det blir mycket lugnare då, säger Martin Ulvenhag, områdespolis i Gnesta.
Han vill uppmana alla föräldrar att försöka ta sig tid att gå ut någon helg då och då.
– Livet är som det är och det är svårt för många att få tiden att räcka till. Men jag tror att det är bra om man kan finnas till hands, särskilt under tiden man har en ungdom i åldern då de rör sig ute på kvällar och helger, säger Martin Ulvenhag.