Under onsdagen satte grävskopan tänderna i Gnestas godsmagasin.
– Den ser ut som en dinosaurie, en T-rex och flygödla som blandat ihop sig och äter sten, säger Elliot Koski.
Att den röda träbyggnaden från 1950-talet ska försvinna är ett beslut som skapat många reaktioner – bland annat på sociala medier, vilket SN tidigare rapporterat .
– Jag har uppfattat det som att det finns två olika läger. Det är en byggnad med en historik – men det finns också de som anser att det var på tiden, säger Niklas Spets, tillförordnad samhällsbyggnadschef för Gnesta kommun.
Även om magasinet ligger inom ett riksintresseområde är själva byggnaden inte K-märkt, förklarar han.
– Den ligger på en tomt som inte är detaljplanerad. Vi har tittat på kulturfrågan noggrant och allt vi gör i centrum gör vi för att skapa en trivsel, säger han.
Elliots mamma Eliza Koski tycker att rivningen känns bra.
– Jag har aldrig varit inne i magasinet och kommer inte sakna det. Nu kommer de bygga något nytt – eventuellt Coop hörde jag.
Att Coop ska kunna ta över markytan är inte bestämt, men det är en tanke som ingår i den långsiktiga planeringen för Gnesta centrum.
– Ska man vara krass så har Coop ett hyresförhållande med Centrumfastigheter – som tilldelats platsen. Men det är vår inriktning att Coop ska kunna använda den när Gnesta centrum byggs om, säger Tomas Enqvist, planeringschef på Gnesta kommun.
Men innan något nytt kan byggas någonstans måste Gnestas byggstopp vara upplöst.
– Det är ett tidigt skede i planprocessen och jag har svårt att se att någon nybyggnation skulle bli aktuellt innan dess ändå, säger Niklas Spets.
Att rivningen sker just nu är ett politiskt beslut, förklarar han.
– Vi har fått i uppdrag att riva det och göra plats för annat.
På kort sikt ser kommunen över möjligheterna att använda platsen till något alternativt ändamål – som exempelvis parkeringsplatser.
– Det är inte omöjligt att tänka så. Man har räknat med tre veckors rivning, sedan kommer vi gå in och ta markprover för att se vad platsen kommer kunna användas till temporärt, tills det byggs något annat, säger Tomas Enqvist.