Hanaa, 51, om framtiden: "Jag ska öppna restaurang"

Hanaa Joori flydde Irak för åtta år sedan. I dag går hon Gnesta kommuns program Steg för steg – för att komma in på den svenska arbetsmarknaden. När hon är klar vill hon utbilda sig vidare inom kockyrket.

Hanaa Joori tycker mycket om att jobba i köket på Frejaskolan. Först ville hon jobba med barn men nu har hon ändrat sig och kommer att satsa på kockyrket.

Hanaa Joori tycker mycket om att jobba i köket på Frejaskolan. Först ville hon jobba med barn men nu har hon ändrat sig och kommer att satsa på kockyrket.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-12-23 06:43

En novemberdag 2014 landade Hanaa Joori och hennes familj i Sverige. Hennes första minne var den svenska kylan men hon kände sig trygg och det gjorde henne tacksam. 

– Vi flydde för att vår familj blev hotad, säger hon.

I dag är Hanaa Joori 51 år och bor tillsammans med sina tre barn och deras pappa i Gnesta. Hon har fått känsla för den svenska maten och ser en ljus framtid. Men då, 2014, var det becksvart.

undefined
"Från början handlar det om vilja. Blir man satt i ett kök så måste det finnas en efterfrågan från personen, det måste bli bra i slutändan. Och det har Hanaa", säger Marie Ceder Åkerlund.

– Vi bodde i ett hus och min make arbetade som polis i Irak. Plötsligt en dag kom det okända män in i huset. De tog pengar och brände mig på underarmen, berättar Hanaa Joori med tårar i ögonen.

Enligt henne blev de efter händelsen tvungna att sälja huset för att ha råd att leva, berättar Hanaa. I dag ser familjens liv helt annorlunda ut.

– Det är mycket tryggare, säger Hanaa, torkar bort tårarna och försöker komma tillbaka i nuet.

Vi sitter i matsalen på Frejaskolan där hon har arbetat sedan mars i år. 

undefined
"Det är jätteviktigt att säga att man inte förstår så jag har lärt mig att vi som arbetsgivare måste ha tålamod och förstå det", säger Marie Ceder Åkerlund, här med Hanaa Joori.

I början av 2021 hade långtidsarbetslösheten tagit ett grepp om Gnesta. Kommunen ville ge de som hamnat utanför arbetsmarknaden en möjlighet att komma till jobb – projektet Steg för steg föddes. Kriterierna var att man skulle vara inskriven på Arbetsförmedlingen, ha minst 75 procent arbetsförmåga och vara mellan 18–69 år.

Möjlighet till utbildning var också inbakat i konceptet och sedan dess har Hanaa Joori fått kollegor.

– Det är jätteroligt. Jag bakar bröd, gör i ordning sallad och står i disken, säger hon och ler.

Marie Ceder Åkerlund är kostchef och en av de arbetsgivare inom kommunens väggar som är med i programmet. Det är hon som har tagit emot placeringen för Hanaa Joori. 

– Jag har tagit mig an det här för att få erfarenhet och tillgång till resurser. Det är fantastiskt att kunna bidra och vi ser hur personerna växer och utvecklas. Hanaa har till exempel blivit mycket bättre på svenska, säger hon.

Marie Ceder Åkerlund understryker hur mycket det lönar sig för en arbetsgivare att ta emot olika personer i sådana här sammanhang.

– Det är en winwin-situation, jag blir en bättre arbetsgivare och förstår saker ur olika perspektiv. Bland annat har jag lärt mig att det är bra att våga fråga och inte vara rädd, säger hon.

Nu har Hanaa Joori framtiden utstakad. Hon vill utbilda sig till kock och öppna en restaurang i Gnesta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!