Laxnegården har under åren kommit att bli en given mötesplats i Laxne. Där samlas man för att kolla på fotbollslandskamper, fira halloween och ha informationsmöten med politiker. Föreningen som sköter gården har 137 medlemmar som ger en intäkt på ungefär 10 000 kronor om året. Man hyr också ut en lägenhet som drar in en del. Men pengarna räcker inte långt när underhållsbehovet ser ut som det gör på fastigheten som en gång var en skola.
– Föreningen Laxnegården bildades på 70-talet och syftet var att bevara fastigheten här. Under vintern har vi renoverat upp lite, men det är mycket mer som behöver göras, säger Peter Hägglund som är ordförande i föreningen.
Föreningen har enligt egen utsago sökt olika bidrag från kommunen, men möts av kalla handen.
– Vi är fastighetsägare och fastighetsägare får inga bidrag. Att det här är en mötesplats och har ett kulturellt värde spelar ingen roll. Jag har fått höra att om vi vill ha en mötesplats så kan vi hyra in oss på skolan, där finns det samlingslokaler att använda, säger Hägglund.
Han ifrågasätter nu varför kommunen väljer att satsa pengar på exempelvis Elektron som används som samlingslokal i centrala Gnesta medan man inte är villig att satsa på de mindre orterna i kommunen.
– Laxne tillhör ju ändå Gnesta. Vi känner oss styvmoderligt behandlade, att vi ska behöva tigga och be om allting. Ska man göra något i Gnesta så verkställer man det men här ute verkställer man inget, säger Hägglund märkbart irriterad.
På Gnesta kommun bekräftar kultur- och teknikchefen Bengt Klintbo att det kan vara så att de mindre orterna ibland halkar efter.
– Gnesta är centralorten och hälften av kommunens invånare bor här. Att man satsar på Elektron beror också på att det används bredare än lokalerna ute på orterna. Den har många funktioner som skulle vara svåra att hitta i en skollokal.
Men han nekar till att Laxnegården inte skulle ha fått några pengar. Han berättar att föreningen fått driftsbidrag de senaste åren, om än lägre summor än vad de önskat.
– De äger själva fastigheten. Det finns inga andra föreningar som fungerar på samma sätt som behöver bidrag på det sättet, de går runt på egen hand. Men det beror säkert på ortens storlek, det finns fler människor i Stjärnhov och Björnlunda än i Laxne.
Med avsikt att förenkla och göra rättvisare regler genomför kommunen en översyn av föreningsbidragen under 2014.
– Det kommer finnas en referensgrupp i projektet och ordföranden för Laxnegården vet om det och har erbjudits att sitta med. Så det finns absolut en öppning att diskutera det här så får vi se var vi hamnar, säger Klintbo.