– Man blir lite nördig. Om det nyper till och blir kallt är det lätt hänt att man går in på datorn och justerar någon ventil, säger Torbjörn Avren.
Han är drifttekniker på Solörs fjärrvärmeverk i Gnesta, och sköter det mesta av det dagliga arbetet på egen hand.
I stora högar ligger träflis med olika fukthalter och väntar på att matas in i ugnarna. Det mesta kommer från träd som är för krokiga eller för ruttna för att bli virke eller papper. För tillfället är det en flisblandning med 28 procent fukt som används, men det varierar med vädret. I jobbet ingår det att vara lite meteorolog också, förklarar Torbjörn.
– Just nu är vattnet som går ut i ledningarna 90 grader varmt. Börjar det bli minusgrader ute höjer vi till 105 grader.
När det är som kallast bränns olja för att hjälpa de två flispannorna på traven. På ett helt år står oljan för två till tre procent av värmen som verket producerar.
– Vårt mål är att bli helt fossilfria. Förhoppningsvis blir vi det i Gnesta redan nästa år. Vår anläggning i Vadstena är redan fossilfri, säger Solörs regionchef Jan Lindkvist.
Ett steg i det var solpanelerna som installerades på byggnadens tak under sommaren. Nästa steg är att byta ut den fossila oljan mot biobränsle. Det innebär olja med bland annat raps som råvara.
Solpanelerna står för omkring en fjärdedel av elförbrukningen på verket. Nästa år ska ett elfilter som tar bort partiklar från utsläppen installeras för att förbereda inför nya tuffare EU-krav som kommer 2025.
– Det är ganska stora investeringar det handlar om, det är kul att det satsas så mycket, säger Jan Lindkvist.
Solör är från början ett norskt företag, som etablerade sig på den svenska marknaden för tio år sedan. 2014 köpte företaget verket i Gnesta, som har drygt 100 kunder i tätorten. Många av fastigheterna är Gnestahems hyreshus.
På andra sidan staketet, bortom järnvägen sticker en död gran fram i skogsbrynet. För några månader sedan var den lite skadad i toppen, berättar Torbjörn Avren. Men nu är hela trädet kalt. Boven i dramat är den fruktade granbarkborren, som är ett växande problem för skogsbruket i Sörmland.
– För bara två år sedan var det brist på flis och vissa verk fick elda med olja. Nu är det överskott på grund av granbarkborren. Visst har priserna gått ner lite, men utvecklingen oroar oss på längre sikt, säger Jan Lindkvist.