"Lycklig så länge jag slipper se den"

Jeanette Mörner Norström föder upp ponnyer på Mälby säteri utanför Gnesta och oroas av nyheten att två ponnyer har dödats av varg utanför Norrtälje. "Herregud, jag fick just höra om det, det är förskräckligt", säger hon.

Jeanette Mörner Norström med ett av de ston som ska föla i vår. ”Vi har fyra trådar i stängslet bland annat för att hålla vargen borta.”

Jeanette Mörner Norström med ett av de ston som ska föla i vår. ”Vi har fyra trådar i stängslet bland annat för att hålla vargen borta.”

Foto: Lena Sellman

Gnesta2024-04-12 11:42

Nyheten i korthet

  • Två shetlandsponnyer dödades av en varg på en gård norr om Norrtälje, vilket har skapat oro bland hästuppfödare.
  • Länsstyrelsen ser över möjligheterna för skyddsjakt, medan experter betonar att vargangrepp på hästar är sällsynta och att risknivåer inte har ökat i andra områden.
  • Djurägare uppmanas att skydda sina hästar genom att hålla dem inomhus på natten och förstärka sina stängsel, trots att detta kan vara kostsamt och tidskrävande.

Det var två shetlandsponnyer som dödades av varg på en gård norr om Norrtälje på onsdagen. Länsstyrelsens besiktningspersonal kunde konstatera att det var varg som dödat båda ponnyerna. Vargen var kvar i hagen när länsstyrelsen kom.

– Vi ser nu över förutsättningarna för skyddsjakt utifrån Naturvårdsverkets nya riktlinjer, säger Sara Sundin, enhetschef på länsstyrelsen.

undefined
De tvä hästar som vargdödats utanför Norrtälje på onsdagskvällen är av rasen shetlandsponny vilket är en liten ras. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Varg har dödat häst i Sverige tidigare, men det är väldigt ovanligt säger Maria Levin, konsult på SLU viltskadecenter.

– Det har skett vid en handfull tillfällen och då har det alltid varit små hästar som dödats. Det kommer sannolikt att hända igen men det kommer också fortsätta att vara väldigt ovanligt. Om man som djurägare är orolig kan man ta in hästarna på natten och sätta en låg eltråd på sina stängsel eftersom det oftast är genom den nedre delen av stängslet vargen tar sig in.

Hon påpekar också att risken i östra Sörmland inte ökar för att hästar har dödats i Norrtälje.

undefined
Hanen har försvunnit från Sjundareviret mellan Gnesta och Södertälje och inga valpar registrerades i fjol sommar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Jeanette Mörner Norström föder upp welsh mountain-ponnyer, också det en liten ras som får bli max 121,9 centimeter i mankhöjd.

– Jag stötte på en varg för 30 år sedan och den jagade en av våra högdräktiga kvigor så att den kastade (aborterade fostret, reds. anm). Sen har jag inte sett vargen här men den finns i skogen ovanför vår gård och jag har sett vad den ställt till med. Så jag är lycklig så länge jag slipper se den, speciellt nu när fölen snart kommer. Vi håller dem i hagar nära stallen den första tiden.

undefined
”Jag har sett vad vargen kan ställa till med så det är klart man är orolig för hästarna”, säger Jeanette Mörner Norström.
undefined
Welsh mountain-ponnyer är små och därför ett tänkbart byte för vargen. Jeanette Mörner Norström med hingsten Morning Glory, tredje generationen uppfödd på gården.

Att vargsäkra alla stängsel tycker hon är en orimlig uppgift.

– Dels täcker de bidrag man kan få knappt materialkostnaden, sen är det så mycket stängsel att tiden för att göra jobbet blir orimlig. Och vargen kanske tar chansen ändå, att det smäller till i ryggen kanske är värt det om de kan ta sig in i hagen.

undefined
Therése Bjerketorp driver stuteri utanför Gnesta och har haft vargbesök på gården, men då var det får som dödades.

Therése Bjerketorp driver stuteri Nådhammar utanför Gnesta och väntar ett tiotal föl i år. Hon vet att vargen finns nära.

– Det är väldigt obehagligt att höra om hästar som dödats av varg och det gör mig bara ännu mer noggrann när det gäller våra föl. Jag har fölen i hagar nära bebyggelse eftersom de vargangrepp vi haft här, mot får, har varit i hagar som legat väldigt avlägset.

Vargar i Sörmland

Länsstyrelsen beräknar att det finns cirka 20 vargar totalt i Sörmland efter den licensjakt som tilläts i fjol då fem individer sköts.

Sjundareviret mellan Gnesta och Södertälje, delas med Stockholms län, räknas som en familjegrupp med föryngring men inga valpar registrerades 2023 och hanen i reviret är borta.

Dödligheten för vargar upp till 1,5 års ålder är hög. Den vanligaste dödsorsaken är dödligt våld av andra vargar om den unga vargen kommer in i ett revir den inte tillhör.

Här är de övriga reviren i Sörmland som är säkrade enligt länsstyrelsen:

Gryten mellan Eskilstuna och Flen, familjegrupp med föryngring.

Axsjön ligger i området som tidigare var östra delen av Ärlareviret, revirmarkerande par.

Svartsjön norr om Katrineholm, revirmarkerande par.

Köttsjön nordost om Stjärnhov, revirmarkerande par.

Ösjö sydost om Malmköping, revirmarkerande par.

Revir som försvunnit är Ärla, Ulva och Älgmossen. Det kan finnas vargar kvar men de räknas inte längre som revir.

Källa: Länsstyrelsen i Södermanland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!