Hästen Excell, 32 – en pigg ickepensionär

På gården Ängen utanför Gnesta bor en pålle som uppnått en för hästar ovanligt respektabel ålder. Araben Excell är 32 år – men inte alls någon pensionär.

Excell och Camilla Paraniak utför en levád, en storts kontrollerad stegring där hästen sänker bakbenen.

Excell och Camilla Paraniak utför en levád, en storts kontrollerad stegring där hästen sänker bakbenen.

Foto: Maja Edsö

Gnesta2019-04-27 17:35

På frågan om födelsedagen firas extra ler Camilla Paraniak.

– Han kan få lite extra morötter. Det får han i och för sig varje dag, men lite extra ska han få, säger hon.

Just att Excell, som fyller 32 år när tidningen besöker honom, faktiskt kan tugga sina morötter och annan mat är det som bidragit till att han hållit sig i så fin form.

– Han är fint musklad och har inte magrat av alls. På äldre hästar brukar det annars vara tänderna som ger sig, och kan man inte tugga, kan man inte äta, och så magrar de och blir svaga. Och det brukar vara slutet, förklarar Camilla.

Hon driver Hästen är PoÄngen, en ordlek med gårdens namn, och lär ut akademisk ridkonst. Hon har kurser i bland annat voltige och frihetsdressyr och erbjuder rehabridning. Förutom Excell bor här också ett gäng nordsvenskar, en ponny, en ardenner och en lipizzaner.

– Det är lite roligt. Min farfar födde upp nordsvenskar på den här gården, och jag fortsätter traditionen genom att rida dem.

Excell kom till henne 2005.

– Då var han 18 år, inte helt ung då heller, haha.

Ett tag såg det ut som att Excell inte skulle bli långvarig. Han hade en kronisk hosta som besvärade honom mycket.

– Han hostar i dag med, och det låter värre än vad det är. Nu hostar han i början när jag rider honom, men när han kom hostade han hela tiden. Han hostade i stallet, i hagen, jämt. Jag ville inte rida honom när han hostade så. Och jag började fundera på om det var dags för honom att somna in.

Camilla Paraniak försökte medicinera bort hostan, men utan resultat.

– Då beslöt jag att pröva att låta honom röra på sig lite. Det krävdes liksom att han var under dödshot för att jag skulle våga prova, om vi hade provat att röra på honom och han led av det hade han i alla fall inte lidit länge, för då hade han fått sluta. Men han blev bättre av det.

Camilla misstänker att Excell tidigare i livet antingen fått fel foder eller stått i ett dåligt, dammigt stall. Att Excell fick röra på sig mera hjälpte honom med hostan, och dessutom går han ute i lösdrift.

Trots att Excell är till åren kommen är han inte pensionerad, tvärtom.

– Jag rider honom ofta, och snart ska vi på kurs.

Vad tror du om Excells framtid?

– Jag hörde faktiskt av mig till Svenska arabföreningen och de sa att den äldsta araben i Sverige är 35 eller 36 år. Snart är han där. Men han ska inte stå i ett stall och vara gammal för ålderns skull. Så länge jag ser hur glad och pigg han är får han hänga med. Oftast travar han till maten efter vi tränat – det är ett gott tecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om