På gården Peterslund utanför Björnlunda gås tomaterna igenom planta för planta. De mogna frukterna plockas ner i en flätad korg. På gården odlar de bara ekologiskt. Något som Malin Schreiber tycker borde vara självklart.
– Vi vill betala mindre och mindre för maten. Men det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv. Både för vår hälsa och miljön, säger hon.
Nästa vecka startar högsäsongen för grönsaksodlarna.
– Med marknaderna som drar igång så är det mycket att göra på kort tid!
På vinterhalvåret arbetar Malin och hennes man extra som vikarier inom vården för att få ekonomin att gå ihop.
– Men nu har vi skaffat ett kylrum så att vi kan förlänga säsongen, och byggt ett större växthus, berättar Malin.
Dessutom kostar det att odla ekologiskt.
– Vi använder inte konstgödsel eller bekämpningsmedel, förutom sådant som är biologiskt vilket kräver mer arbete.
Att det inte är någon vinstmaskin att odla ekologiska grönsaker är inget som bekommer Malin Schreiber.
– Vi brinner för det ekologiska och då får man göra andra uppoffringar. Vi har inte den senaste telefonen, en ny tv eller ett nytt kök. Men vi har annat som vi värderar högre.
Har du något exempel?
- Hälsan. Det kostar mer pengar att äta ekologiskt, men risken är att vi får betala för alla gifter vi stoppat i oss senare i livet om vi låter bli. Bra mat kostar.