Kulturskolan representerar Sverige i nordiskt samarbete

Kulturskolan i Gnesta är utvald i det nordiska samarbetet Hugin och Munin. Det är ett projekt som arbetar för att skapa nya berättelser i pjäsform för skådespelande barn.

Manusprojektet, som Grete Havnesköld skrivit, är en beställning av Amatörteaterns riksförbund Sverige.

Manusprojektet, som Grete Havnesköld skrivit, är en beställning av Amatörteaterns riksförbund Sverige.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2023-04-22 11:16

På onsdagen hade Titania, teatergruppen inom Kulturskolan, premiär på föreställningen Plast. Det är en pjäs skriven av manusförfattarna Grete Havnesköld och Johanna Thor. Historien handlar om en bonusfamilj och dess dilemman. Skådespelarna är mellan 13 och 15 år.

– Jag spelar pappan, han är i övre medelåldern, säger Holger Sandberg, 15 år.

undefined
Holger Sandberg är med i föreställningen Plast.

Plast handlar om en familj där dottern mister sin mamma och blir kvar med sin pappa. Fadern hittar en ny kvinna som i sin tur har med sig ett barn in i den nya familjen. Pjäsen speglar barnets upplevelse i den nya familjekonstellationen.

– Barn som spelar teater är lika värdefulla som vuxna och ska ha bra pjäser att spela. Det är därför det här projektet skapats, säger Louise Jervfors Turner som regisserat föreställningen.

Holger Sandberg tycker att det är roligt och utmanande. Han har gestaltat sin rollfigur genom att skärskåda sin egen pappa. Att spela en orolig fader i ett nytt förhållande efter att ha förlorat sin fru tycker han inte var så komplicerat.

undefined
Louise Jervfors Turner regisserar föreställningen Plast. "Man ska inte gegga för mycket i olika psykosociala spel, utan bara göra", säger hon.

– Det svåraste var scenen när mamman dör, för jag är liksom lite gladare i verkligheten, säger han.

Louise Jervfors Turner säger att hon upplever att unga har större koll än vuxna på olikheter och utmaningar i det sociala samspelet. Frågar man barnen om vad de vill att pjäser ska handla om är det oftast relationsdrama, säger hon.

– Barn gillar stora känslor och stora svängningar, säger hon.

Grete Havnesköld är manusförfattare och träffade olika teatergrupper för att se om manuset fungerade för åldersgruppen.  

– Vårt huvudbry var om barn kunde spela vuxenroller och vi såg att det gick, säger hon. 

undefined
Manusprojektet, som Grete Havnesköld skrivit, är en beställning av Amatörteaterns riksförbund Sverige.

Utmaningen i att skriva för barn är att texten ska vara så lätt som möjligt för barnen att ta till sig, säger Grete Havnesköld. Att det blev en pjäs om en bonusfamilj har med vad barnen kan relatera till att göra.

– Vi upptäckte att det var många av barnen som levde i bonusfamiljer och hade de erfarenheterna och då fanns det ju något att relatera till, säger Grete Havnesköld

Till helgen åker ensemblen till Helsingfors där Norge, Sverige och Finland tillsammans ska skapa fler spännande manus till barn. Föreställningen Plast kommer att representera Sverige.

Evenemanget riktar sig till scenpedagoger och manusförfattare för barn och unga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!