– På kvällen grät jag av lycka tillsammans min fru och dotter, säger Erik Granqvist på gården Hällsta.
Den ligger några kilometer utanför Gnesta och 40 meter och från fastigheten Lundby 2:1. Där hade Holmen Bergprodukter AB ansökt om att under 25 år få bryta totalt tre miljoner ton berg, med en årlig produktion av 200 000 ton av materialet. Detta skulle användas för bygg- och vägprojekt.
Något Erik Granqvist fick veta strax innnan sommaren 2022, via ett brev om samrådsförfarande.
– Först och främst kände vi en otrolig besvikelse. Det är många häromkring som betraktat Holmen som en partner, som vi säljer skog och virke till. Men det här hade vi inte hört ett knyst om innan, säger han.
Efter att ha tittat närmare på Holmens samrådshandlingar organiserade sig närboende i föreningen Gnestaberget, där Erik blev talesperson.
– Vi ansåg ganska fort att det inte finns möjligheter till bergtäkter, säger han.
Förutom bullernivåerna fanns det etablerade företag som skulle behöva ge vika för planerna.
– Vid sprängningar skulle området avlysas på 500 meter, varav 450 meter skulle vara på böndernas ägor. Det skulle ske ett antal gånger om året.
Sedan handlade det också om vägsituationen.
– Man räknar med 70 000 ton, uppskattat till 10 och maximalt 30 transporter om dagen. Det är ganska mycket för ett sådant här litet området. Vi har inte varit helt positiva, men förstår varför man söker med tanke på närliggande byggnationer, säger kommunens samhällsbyggnadschef Niklas Spets.
Erik Granqvist påpekar att många barnfamiljer använder vägen dagligen, där skolbussarna skulle få svårt att trängas mellan lastbilstransporterna.
– De flesta skolbarn går längs vägen dagligen mellan hemmet och skolbussen. En lastbil är 2,5 meter bred och vägen mäter ofta under fyra meter. Det skulle ha gått en lastbil var tionde minut enligt tillståndsansökan, säger han.
Beslutet kan överklagas till mark- och miljödomstolen senast den 15 januari 2025. Holmen Bergprodukter AB har möjlighet att vidareutveckla sin ansökan.
– Utifrån mitt perspektiv skulle jag säga att Miljöprövningsdelegationen har gjort en rimlig bedömning, utifrån de förutsättningar som finns i området. Vi behöver ha grus, men då får vi ha bergtäkter där det är lämpligt. Det ska helst inte påverka omkringliggande bostadsbebyggelse, vilket länsstyrelsen framför i beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S).
Vi har sökt Holmen för en kommentar.