Hon har vänt klimatoro till klimataktion

Hon är en av de drivande bakom Omställning Gnesta och är hjärnan bakom att Frustuna blev första miljödiplomerade församlingen i stiftet. Nu har Anna Sánchez Lindström fått Naturskyddsföreningen Daga-Gnestas miljöpris.

Anna Sánchez Lindström och hunden Wilhelm.

Anna Sánchez Lindström och hunden Wilhelm.

Foto: Maja Edsö

Gnesta2019-04-11 08:34

Om du varit vid Frustuna kyrka på dagtid är chansen stor att du sett en stor S:t Bernhardshund lufsa runt benen på en kvinna med rosa mössa. Då har du sett Anna Sánchez Linström och hunden Wilhelm, som hon ofta tar med sig på jobbet.

– Han får hänga med om dagarna. Han är gammal nu, runt 9 år, berättar hon medan hon visar några av de projekt hon drivit.

Där finns till exempel blomsterodlingen som anlagts för att kyrkan ska vara självförsörjande på altarblommor och buketter, så man slipper köpa snittblommor som kan ha färdats långt och besprutats. Där finns också blomsterängen vid den Läkande vandringen som anlagts på slänten ned mot sjön, som finns för bin och andra insekter och för den biologiska mångfaldens skull.

– Dessutom är det ju både vackert och en resursbesparing, en äng behöver man inte klippa gräs på.

Både odlingen och ängen är två saker som nämnts i motiveringen till att hon får årets miljöpris, och under sina fyra år vid Frustuna kyrka har Anna gått från att vara trädgårdsmästare till att också vara miljösamordnare, med ansvar för att se över allt från hur byggnaderna värms upp till resepolicy.

– När jag började här sopsorterade vi inte ens, men nu är det en självklarhet.

Anna Sánchez Lindström och hennes familj flyttade till Gnesta för åtta år sedan, från Järna. Från början är hon utbildad biolog, men hon hoppade av den banan för att skola om sig till trädgårdsmästare.

– Det är liksom lite så jag funkar. Jag behöver göra saker, inte bara sitta och tänka, säger Anna.

Med det i åtanke är det inte konstigt att hon omvänt sin klimatoro till något aktivt. En vändpunkt för Annas klimatengagemang var den varma sommaren 2018.

– Det blev väldigt påtagligt för mig. Så nu i november, inför klimatmötet i Katowice, fick jag höra att människor skulle strejka utanför Elektron och hängde på. Sedan dess har jag varit med och strejkat varje vecka. Wilhelm är också med, säger Anna och klappar hunden.

De som var där har sedermera bildat Omställning Gnesta, som bland annat lämnat in medborgarförslag till kommunen på hur den ska ställa om för klimatet.

– Var och en får göra det man brinner för. Någon vill jobba med solceller, någon ordnar skräpplockarpromenader. Jag mår bättre när jag gör något aktivt, och när man agerar ser man möjligheter. Snart har vi hundra medlemmar på vår facebooksida, och vi hoppas fler hänger på. Det känns inte hopplöst när man gör något tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om