– Allt hänger helt och hållet på Post- och telestyrelsens beslut. Blir FWA-nätet godkänt är vi rökta i nästan hela Gnesta, säger kommunens IT-chef Hans Haglund.
Det han syftar på är de nya mobila bredbandslösningarna som Telia har erbjudit till hushåll i bland annat Stjärnhov. Tack vare ny teknik som installeras i befintliga mobilmaster kan kunden få en både snabb och pålitlig uppkoppling genom luften.
Om FWA-nätet godkänns som en uppkoppling i klass med en traditionell fiberanslutning innebär det dock stora problem för Gnestas landsbygd, enligt kommunen. Det finns 1,6 miljarder kronor i statligt fiberstöd att söka i år, och det är nu möjligt att få 100 procent av kostnaden täckt istället för maximalt 40 procent som tidigare. Ett villkor är dock att det inte ska finnas några andra marknadsmässiga lösningar i samma område. Om FWA godkänns räknas det som en sådan lösning.
– Det lutar åt att de gör det, och i så fall släcker FWA möjligheten att söka de nya statsbidragen, förklarar Hans Haglund.
En FWA-uppkoppling kan vara en bra lösning för den enskilde fastighetsägaren, men som tidningen rapporterat tidigare är det många på Gnestas landsbygd som inte har tillräckligt bra täckning för att den nya tekniken ska fungera.
Gnestas politiker hade i veckan sitt första digitala kommunfullmäktige sammanträde, och frågan om fiberutbyggnad på landsbygden dök upp i samband med att ett nytt näringslivsprogram skulle klubbas. En del ledamöter som själva bor på landsbygden hade svårt att koppla upp sig till mötet, och församlingen var rörande överens om att det här är en prioriterad fråga framöver.
– Det är ett stökigt system som just nu innehåller regelverk som hindrar oss, det är otroligt surt, konstaterar kommunalrådet Johan Rocklind (S).
Han är också kritisk till att de nya mobila bredbandsuppkopplingarna kan räknas hem i förhållande till regeringens mål för hur många hushåll som ska erbjudas anslutningar, eftersom de inte har lika hög bandbredd som fiber.
Om FWA underkänns och de statliga stöden blir möjliga att söka för fiberprojekten i Gnesta krävs det att privata aktörer kommer tillbaka in i bilden. Kommunen får inte bygga och söka stöd på egen hand. Enligt kommunen finns det intresse från både IP Only och Telia om stöden skulle få grönt ljus, men det tycks alltså vara ett ganska stort "om".