Hostade blod – nekades hjälp på vårdcentralen

Stora brister i vården av lungsjuka. Det kom fram i en granskning av Gnesta vårdcentral i förra veckan. Nu visar det sig att ytterligare ett lungfall utreds av IVO.

Vårdcentral i blåsväder. En kvinna har anmält enheten efter att ha legat i respirator under tio dagar.

Vårdcentral i blåsväder. En kvinna har anmält enheten efter att ha legat i respirator under tio dagar.

Foto: Jens Alvin/Vilhelm Stokstad/TT

Gnesta2019-07-23 08:49

Förra veckan visade resultatet av en granskning att flera patienter med lungcancer hade fått fel diagnoser på vårdinrättningen. Nu visar dokument från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att samma vårdcentral har blivit anmäld för ännu ett fall av misstänkt felbehandling, även denna gång rörande en patient med lungsymptom.

Anmälan, som rör en händelse som inträffade i februari i år, inkom till myndigheten i april. I denna beskriver en kvinna ett händelseförlopp som till slut fick svåra konsekvenser:

– Efter ett dygn på intensivvårdsavdelningen bestämdes det att jag skulle sövas och läggas i respirator under tio dagar, skriver kvinnan i sin anmälan.

Upprinnelsen till detta allvarliga tillstånd var en period av influensa, som sedan förvärrades då febern enligt anmälan steg över 40 grader fem dagar i sträck. Något som föranledde besöket hos Gnesta vårdcentral, där kvinnan ska ha uppgett till en sjuksköterska att hon "hade svårt att andas, svårt att prata och hostade upp blod". Svaret blev att de inte kunde ta emot henne: "Det är sportlov och många av våra läkare är sjuka".

Dagen efter ringde kvinnan 112, men nekades ambulans. Enligt den handskrivna anmälan ska hon då ha fått tag på sjuktransport till Eskilstuna, för att sedan akut transporteras i ambulans till Nyköping fem timmar senare. Det var på lasarettet i Nyköping som kvinnan alltså sövdes och tillbringade tio dagar i respirator.

När kvinnan på blanketten ombeds att formulera tankar om hur det som inträffat hade kunnat förhindrats skriver hon följande:

– Om jag hade kommit in när jag sökte vård hade jag kanske sluppit ligga i respirator.

I en kommentar på förra veckans granskning säger verksamhetschefen på Gnesta vårdcentral, Ann-Louise Rågefalk, att man kontinuerligt arbetar med att förbättra vården för patienterna:

– Vi arbetar med avvikelser på ett strukturerar sätt och vid inträffade händelser analyserar vi orsaker för att vidta åtgärder, förhindra återupprepning samt kontinuerligt

följa upp beslutade aktiviteter och därmed förbättra vård och säkerhet för patienterna, skriver hon i ett mejl.

Vidare lägger hon till att det sker ett samarbete med Region Sörmland på detta område.

– Det finns en nära samverkan med vår patientsäkerhetsenhet inom Region Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om