Höstlov i Gnesta – skräck, dans och voltige

Skräckfilm, pyssel, serie – och mangaworkshop eller disco. Höstlovsaktiviteterna för barn och ungdomar i Gnesta är många – och en del ovanliga.

Under sommarens hästläger fick Solveig Soldagg träna på hästen Saga, bruks nordsvensk. "Axelstående, fötter upp" heter positionen.

Under sommarens hästläger fick Solveig Soldagg träna på hästen Saga, bruks nordsvensk. "Axelstående, fötter upp" heter positionen.

Foto: Robert Paraniak

Gnesta2023-10-26 14:14

Kvällarna blir allt mörkare och höstlovet närmar sig. För Gnestabarn och ungdomar väntar roliga höstaktiviteter att ta del av. Allt från skräckfilmsbio på Elektron till hinderbana i stora bassängen på Frejabadet arrangeras av kommunen. 

Fredag den 27 oktober blir det disco med halloween-tema på fritidsgården Chill, för ungdomar mellan 12 och 19 år. Pris till bästa utklädnad utlovas. Ingen föranmälan krävs och festen är gratis.

På biblioteket i Gnesta arrangeras både quiz och halloweenpyssel. Serietecknaren och illustratören Lisa Medin håller en serie- och mangaworkshop den 31 oktober. Vid sistnämnda krävs en föranmälan till biblioteket.

Vill man göra något mer fartfyllt har hästskolan "Hästen är poängen" voltigeträning för barn och ungdomar den 3 november. Voltige är en sport där man utför gymnastik på en hästrygg.

Camilla Paraniak driver hästskolan och kommer själv att hålla i träningen. Hon har nio hästar och tre trähästar – för den som inte vill hoppa upp på hästryggen direkt.

– Man är välkommen oavsett om man har tidigare ridkunskaper eller inte. Voltige är ett bra sätt att träna balansen på.

Föranmälan krävs och görs via deras hemsida. I skrivande stund finns ännu ett fåtal platser kvar. 

– Det är kul att voltige är så uppskattat. Jag har drivit företaget i 18 år och ser att det finns ett ökat intresse, säger hon.

Alla aktiviteter som arrangeras av kommunen finns på kommunens hemsida. 

Höstlovets historia

Visste du att höstlovet från början kallades potatislovet? Tidigare var inte höstlovet ledighet, pumpor och godis. Under slutet av 1800-talet ägnades lovet till att ta upp potatis eller rovor, men när jordbruket minskade försvann även behovet av barns hjälp i potatislandet. 1959 togs det statligt reglerade potatislovet bort. Ett nytt höstlov blev till på 1970-talet, och under 80- och 90-talen formades det till det höstlov vi har idag.

Källa: Dalarnas museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!