Humlor täcker trottoaren – ingen anledning till oro

Humlemassaker? Drivor av de svartgula flygfäna låg på onsdagsmorgonen döda under träden på Torggatan. "Det händer varje år", säger Lotta Fabricius Kristiansen på Svenska bin.

Drivor av döda humlor på vägen. Såhär såg det ut under onsdagsmorgonen i centrala Gnesta.

Drivor av döda humlor på vägen. Såhär såg det ut under onsdagsmorgonen i centrala Gnesta.

Foto: Albin Arrling

Gnesta2019-07-11 09:50

Ett konstant surrande hörs från de gröna trädkronorna, och på de vita små blommorna i klasar trängs ett oräkneligt antal humlor som ivrigt förflyttar sig runt lindarna på Torggatan. När blicken vandrar ned mot marken är dock synen en helt annan: ett 30-tal humlor på rygg ligger utspridda på asfaltsbanan.

Trots den makabra synen ska det inte finnas anledning till oro. Detta är ett fenomen som återkommer nästan varje år. Och det är lindarnas överflöd på smaskig nektar som är boven i dramat enligt Lotta Fabricius Kristiansen, sakkunnig inom bin och pollinering på föreningen Svenska bin.

– Linden är en attraktiv plats att hämta mat på, och det faktumet kombinerat med att humlan inte lever särskilt länge gör att många dör i anslutning till de blommande träden.

Tidigare har man trott att lindarna producerat ett ämne som är giftigt för de surrande insekterna, men detta är något som alltså inte stämmer.

– Det är en myt att det finns gift i trädens nektar, säger Lotta Fabricius Kristiansen och berättar att det finns exempel på hur städer i Tyskland tidigare har förbjudit plantering av lindar på denna felaktiga grund.

I tider när nyheter om massdöd rörande bin och andra pollinerare är ofta förekommande, behöver inte lindarna i våra städer bära en del av skulden.

– De ger ju mat till dessa djur, så det är ett utmärkt träd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om