Planen: Här ska nya reningsverket byggas – för miljontals kronor

Gnestas kommun har beslutat vilken plats som är mest lämplig för det nya reningsverket – och nu avsätts flera miljoner till tillståndsprocessen.

Det nuvarande reningsverket i Gnesta.

Det nuvarande reningsverket i Gnesta.

Foto: Linus Elsinen

Gnesta2025-03-13 19:30

På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige att starta tillståndsprocessen för ett nytt reningsverk i Gnesta tätort. 

Exakt när reningsverket kommer att vara på plats är svårt att säga, enligt Niklas Spetz, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Gnesta kommun.

– Vi har en tro på ungefär tre års handläggningstid för tillstånd, sedan beror det på hur mycket det överprövas och processas. Men vi har hela tiden sagt att ett nytt reningsverk kommer att vara ungefär sju till tolv år bort, säger han.

undefined
Enligt kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S) kommer det vara en utmaning att se till att få rätt kompetens på plats till det nya reningsverket.

Tillståndsprocessen kommer att kosta 5,5 miljoner kronor och enligt kommunstyrelsens ordförande Linda Lundin (S) är det i nuläget oklart hur mycket själva verket kommer att kosta.

– Vi startar projekteringen efter vi fått tillståndet och det är osäkert om vi ens kommer att få tillståndet, men det är vår bästa chans. Det är flera hundra miljoners investering vi pratar om. Det är inte under 100 eller 200 miljoner.

Går det att rättfärdiga priset för både tillståndsprocessen och reningsverket?

– Vi har inte så mycket annat val. Samtliga verk har en teknisk livslängd, så det kommer en tid då vi behöver bygga nytt. På helheten är det nödvändigt. Det är väldigt mycket pengar, men vi jobbar för att få in fler abonnenter också.

Efter en lokaliseringsutredning har kommunen bedömt att platsen för det nuvarande reningsverket i Gnesta tätort är lämpligast för ändamålet. Därmed slopas de tidigare planerna på att ansluta kommunen till Himmerfjärdsverket i Botkyrka.

– Vi gjorde en utredning för cirka tio år sedan som konstaterade att det var ungefär samma kostnad för att ansluta till Himmerfjärdsverket som att bygga ett eget reningsverk. Vi har sedan arbetat med vårt nya vattenförsörjningsprojekt i många år och nu handlar det om att vi ska behålla vattenbalansen. Vi kan inte bara pumpa vattnet upp utan vi måste återföra vattnet, därför kan vi inte ansluta till Himmerfjärdsverket, säger Linda Lundin.

undefined
Niklas Spetz, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Gnesta kommun.

Det har tidigare varit problem med utsläpp från det nuvarande reningsverket. Hur säkerställer ni att ni inte överskrider gränsvärdena framöver?

– Det jobbas hela tiden med det. Vi hade ett utsläpp för några veckor sedan, där det var högre BOD (ett sätt att mäta organiskt material i vattnet, reds.anm.) än det får vara. Vi vet inte vad det beror på men VA-enheten gör sitt yttersta för att ta reda på det. 

Hur ska ni kunna locka den expertis som krävs för det nya reningsverket till Gnesta?

– Vi har fler personer på VA nu än vi har haft tidigare. Det är en del i att säkra upp i att vi är fler som kan dela information till nya som kommer. Men det är svårt med kompetensförsörjning på alla våra områden, särskilt på VA. För varje verk vi har kommer det krävas personella resurser, så vi får automatisera och försöka styra saker digitalt.  Men det är klart att vi har en utmaning i att säkerställa att vi har kompetens på plats.                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!