Hus vandaliseras mitt i centrala Gnesta – väcker oro

Ett gäng ungdomar har en längre tid slagit sönder och vandaliserat byggnader kring järnvägsområdet. Många Gnestabor har reagerat men kommunen anser att de gör tillräckligt.

Kommunens hus väntar på att rivas, under tiden hyrs fastigheten ut samtidigt som unga i Gnesta kastar sten och bryter sig in i den regelbundet.

Kommunens hus väntar på att rivas, under tiden hyrs fastigheten ut samtidigt som unga i Gnesta kastar sten och bryter sig in i den regelbundet.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-05-19 07:25

Flera personer som dagligen rör sig i området längs järnvägen från Lokstallarna till Mariefredsvägen har tröttnat på vandalerna och undrar nu varför kommunen som äger fastigheterna inte tar tag i problemet. 

– Det finns en uppenbar risk att någon skadar sig om ungdomar och andra som väljer att uppehålla sig bland trasiga fönster och annat bråte, menar en anonym person som rör sig i området som tidningen talat med.

Det är inte en vacker syn som möter ögat när man tittar powerboxhuset vid Vita Villan, öde och urholkat gapar fönster med hängande grå persienner och utanför ligger glassplitter blandat med träbitar och stenar.

Ett annat av rivningshusen som ligger i hörnan Margretedalsvägen och Mariefredsvägen har enligt folk i området blivit ett smärre tillhåll för traktens barn och ungdomar. Vid huset finns en vacker villatomt men i dag är det leksaker, stenar, metallburkar och annat som ligger öde i gräset. Husets fönster har spikats igen och ersatts av stora träskivor och någon har placerat ett stuprör för att kunna ta sig in genom fönstret som står öppet på ovanvåningen.

Enligt Tomas Enqvist, planeringschef på samhällsbyggnadsförvaltningen på Gnesta kommun gör man tillräckligt för att skydda både fastigheterna och ungdomarna.

– Vi är där och spikar igen fönster och annat med jämna mellanrum för att freda fastigheterna, säger han.

Vem är ansvarig om det händer en olycka? 

– Det är ju kommunen som blir ansvarig eftersom vi äger fastigheterna.

 Varför har ni inte vakter eller sätter upp plastband om att man inte ska vara på områdena? 

– Vi ser inget behov av det.

Kommunen anser att man har hamnat i en moment 22-situation, eftersom man behöver prioritera problemen med grundvatten i första hand.

– Allt har blivit försenat på grund av vattenfrågan, men ambitionen är att kunna exploatera så fort som möjligt, berättar han.

Att det är ungdomar mellan uppskattningsvis 13-17 år som sabbar råder inget tvivel om enligt personer som har bevittnat skadegörelsen.

Varför görs ingen polisanmälan?

– Det är för att det är kommunens hus och för att de ska rivas, säger Tomas Enqvist.

Att det har blivit ett problem för folk i trakten går det inte att ta miste på.I en av de större Gnestagrupperna på Facebook har många kommenterat skadegörelse och vissa efterlyser polisnärvaro.

Tidningen har sökt områdespolisen utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!