"Huvudlössen kommer hela tiden tillbaka"

Dottern har drabbats av huvudlöss vid återkommande tillfällen sedan skolstart på lågstadiet på Frejaskolan. Föräldern Lindah-Marie Larsson har fått nog och gick i veckan ut med en vädjan på sociala media till andra föräldrar om att regelbundet kolla barnens hår med luskam.

DSC_9401.jpg

DSC_9401.jpg

Foto:

GNESTA2016-02-10 18:02

– Jag fick klippa av min dotters långa tjocka hår för att kunna luskamma det ordentligt, säger Lindah-Marie Larsson.

Det var i höstas, en bit in på terminen efter sommarlovet, som Lindah-Marie Larssons dotter fick huvudlöss för första gången. Dottern går på lågstadiet på Frejaskolan.

– Hon har haft huvudlöss i omgångar sedan skolstart, nu är vi nog uppe i tio till femton gånger. Varje gång har vi behandlat håret och hon har blivit fri från dem. Huvudlössen har försvunnit. Men det spelar ingen roll om inte alla andra föräldrar också gör det med sina barn. Lössen kommer hela tiden tillbaka, säger hon.

Dottern var fri från huvudlöss även vid terminsstart efter jullovet. Men det dröjde inte mer än en och en halv vecka tills Lindah-Marie upptäckte dem i dotterns hår igen. Information med tips och råd om hur man upptäcker och behandlar huvudlöss har skickats ut av skolsyster till alla föräldrar. Även klassföreståndaren är väl insatt i frågan. Lindah-Marie har tryckt på och flera mail har gått ut om problemet till föräldrar med barn på skolan.

– Det är jättebra information som skolsystern har gett föräldrarna. Men jag tror att många tror att kliar det inte i håret så har man inga löss. På min dotter har det bara kliat en gång. Jag har upptäckt lössen genom att kamma och gå igenom håret regelbundet, säger hon.

Är ens barn drabbat gäller det, förklarar hon, även att kolla håret med luskam hos alla i familjen. Så behandling kan ske samtidigt.

– Jag har fått löss en gång och min son tre gånger. Vi har klarat oss bättre än min dotter, säger hon.

Lindah-Marie har även varit i kontakt med vårdcentralen i Gnesta för att få råd. De kan skriva ut receptbelagda läkemedel mot huvudlöss, om de receptfria läkemedel som finns på apoteket inte hjälper. Men det är som sagt ingen idé att behandla endast ett barn. I veckan publicerade hon därför ett inlägg på sociala medier, i en grupp riktad till föräldrar i Gnesta, om att kontrollera sina barns hår med luskam regelbundet för att tillsammans råda bot på problemet med huvudlöss.

– Det här känns så frustrerande. Huvudlöss är inte farligt, men det är otrevligt, säger Lindah-Marie Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om