På lördag är det premiär för årets upplaga av Gnestarevyn. Framför scenen på Västra Storgatan pågår förberedelserna för fullt.
– Vid den här tiden brukar det vara mycket gråt och tandgnisslande. Men nu har vi kört igenom hela revyn två gånger och ligger faktiskt ganska bra till, säger revyföreningens ordförande Per Bormark.
Repetitionerna som pågått sedan början av januari sker på kvällstid.
– Vi som skådespelar är alla obetalda amatörer och jobbar med annat på dagarna. Men runt omkring oss finns inhyrda proffs som sköter musik, teknik, regi och koreografi, säger Carina Nilsson.
På plats är även regissören Petronella Linden, som arbetat med Gnestarevyn i över tio år.
– Det är ett ambitiöst gäng som har utvecklats mycket genom åren. Att ha en egen revy är stort idag. Det är en gammal tradition som tyvärr har börjat försvinna, säger hon.
Utmärkande för revyformen är just den lokala kopplingen. Vilket återspeglar sig i namnvalet för årets föreställning: "Närproducerat – as lokalt as lokalt can bli".
I skottgluggen återfinns bland annat den kommunala oppositionspolitiken, Facebookgruppen ”Gnesta tillsammans”, SN:s lokalredaktion och en och annan skola.
– Vissa teman, som bajs i Frösjön och pendeltågen har använts för mycket och pensionerats, säger Per Bormark som berättar att manusarbetet pågått sedan mitten av oktober.
– Det är en hård process som börjar med en stor hög av uppslag. Sedan gäller det att sålla och ”kill your darlings”, säger han.
I manusgruppen ingår även den tidigare fanbäraren Mats Hammarlöf, som dock klivit av scenen och ägnar veckan åt att snickra rekvisita.
– Om man väl engagerar sig gör man det så in i helvete, och i år kände jag att det var något jag ville slippa. På premiären kommer jag servera champagne vid entrén. Sedan kommer jag att se hela revyn – det blir första gången, säger han.
Att det krävs mycket engagemang bekräftar även Åke Sandklef.
– Min fru kallar sig för revyänka under den här perioden. Det blir lite att man säger ”hejdå vi ses i mars”, säger han.
Förutom gemenskapen är även responsen från kommuninvånarna en stor drivkraft säger Per Bormark som driver butik till vardags.
– Där får man hela tiden frågor om revyn från kunderna. Är man inte lokal kändis innan så blir man det av att hålla på med det här. Det blir ett ”bekräftelsevirus” som vi nog alla är lite drabbade utav, säger han.
SN kommer att liverapportera på premiären – häng med på sn.se!