"Fler behöriga lärare!", var stridsropet från barn- och utbildningsnämnden när de beslöt att genomföra en kompetensväxling mot fritids. Bakgrunden är Gnestas låga skolresultat i olika rankningar, där låg andel behöriga lärare pekades ut som en extra tyngande faktor.
Kompetensväxlingen innebar att 28 personer inom fritids sades upp, flera av dem mångåriga medarbetare som i stället erbjöds kortare vikariat, samtidigt som man påbörjade rekrytering av nya, behöriga lärare. Att utbilda existerande personal skulle skicka fel budskap, ansåg nämnden.
Oroliga föräldrar hörde av sig till tidningen med farhågor om att det skulle bli svårt att rekrytera legitimerade lärare mot fritidshem, eftersom det råder lärarbrist. Sättet kompetensväxlingen genomfördes på kritiserades.
Monica Tägtström Bergman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, är lugn inför sommarens bemanning. Men exakta siffror har hon svårt att ge, eftersom de ständigt förändras.
– Inför hösten har skolorna redan rekryterat ett antal nya legitimerade lärare. Dessutom finns ett gott kandidatunderlag till de tjänster där vi just nu har pågående rekryteringar, säger hon, och fortsätter:
– Att öka andelen legitimerade lärare i skola och fritidshem är ett långsiktigt arbete. Under denna process är det möjligt att några av de uppsagda medarbetarna kan komma att erbjudas en visstidsanställning terminsvis. Exakt hur det kommer att se ut när höstterminen börjar vet vi först framåt juni-juli.
Enligt Monica Tägtström Bergman är läget inför sommaren under kontroll vad gäller bemanningen.
– Vi har inte tomma platser, läget är under kontroll, men vi vet inte hur framtiden ser ut. Där kom corona i vägen för vår planering kan man säga. På grund av corona har vi haft hög frånvaro under våren, även om det ser bättre ut just nu.
Det innebär att man funderar på hur man ska lösa eventuella krislägen som kan uppstå.
– Vi planerar för att det kommer se ut som det brukar, med hopslagningar av fritidshem och förskolor, men har en plan
B där vi kan kalla in folk ifall många skulle bli sjuka. Det här gäller alltså de som arbetar inom fritidshem och förskola.
Det är alltså i värsta fall de som har semester som skulle behöva kallas in.
– Vi går inte ut nu och säger att vi behöver kalla in folk, men vi tänker att man får vara förberedd på eventualiteten.